Nikica Gilić na Filmskoj čitanci

Iduće predavanje održat će Nikica Gilić u subotu 10. listopada u 19 sati u KKZ-u, a tema je Montažni prostor u filmovima Tomislava Gotovca

Filmska čitanka je serija predavanja o filmskim fenomenima uz praktičnu primjenu znanja na produkcijskim radionicama.

Analizirajući montažno razigrane filmove Tomislava Gotovca, kao što su "Proroci", "Tomislav Gotovac" ili "Dead Man Walking", može se doći do jasnih zaključaka o mogućnostima filma u stvaranju mogućih i nemogućih prostora. Pritom je bitno uočiti u kojoj su mjeri kadrovi od kojih Gotovac gradi filmski prostor reciklirani, bilo da je riječ o već korištenim elementima starijih filmova bilo da je riječ o drugim, samostalno postojećim umjetničkim djelima Tomislava Gotovca i drugih autora.

Nikica Gilić Rođen je 1973. u Splitu, gdje je završio srednju školu. Upisao je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Diplomirao je 1997., upisavši potom poslijediplomski studij književnosti, a od 1998. radi na Odsjeku za komparativnu književnost; godine 2019. izabran je u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora. Magistrirao je 2003. temom "Filmološki aspekti naratologije", a doktorirao 2005. temom "Filmska genologija i tipologija filmskog izlaganja" (u oba rada mentor mu je bio profesor Ante Peterlić). Zanimaju ga povijest filma, filmska genologija, filmska naracija, postmoderna i druge teme. Predaje kolegije iz teorije i povijesti filma na Odsjeku za komparativnu književnost i Akademiji dramske umjetnosti.

Ostala predavanja će održati eminentni filmolozi i filmski radnici: Bruno Kragić, Janica Tomić i Tomislav Šakić. Popis tema na predavanjima možete pogledati ovdje: https://kkz.hr/vijesti/filmska-chitanka

Predavanja se održavaju svake subote u 19 h u dvorištu Kinokluba Zagreb do 31. listopada. U slučaju lošeg vremena, na društvenim mrežama KKZ-a pravodobno će biti objavljene sve organizacijske promjene. Po završetku serije predavanja polaznici će na dvije besplatne produkcijske radionice usvojena teorijska znanja moći i praktički primijeniti u vlastitim radovima. Voditeljice radionica bit će filmske autorice Dalija Dozet i Iva Gavrilović.

Za Filmsku čitanku nema prijava, ali je dolazak na predavanja potrebno najaviti na mail promocija@kkz.hr kako bi se osiguralo poštivanje epidemioloških mjera.

07.10.2020.