Odjeci 57. revije

Tri dana poslije

Uvijek je dobro pričekati da se utisci poslože, uzbuđenja smire, a procjene postanu vjerodostojne. To se posebno odnosi na filmove i njihove autore koji su, među već odabranim za službenu konkurenciju (..svi ste vi pobjednici..) na 57. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, proglašeni za crème da la crème

Tako je ocjenjivački sud djece u kategoriji animiranog filma odabrao Jesen grupe autora, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb dobitnikom treće nagrade, a stručni ocjenjivački sud prve. Za djecu je The Igra grupe autora, Bacači sjenki, Zagreb drugi, a za odrasle je to Ispod maske Eme Puljić, Škola animiranog filma Čakovec, dok su učenici osnovne škole prvim proglasili rad Nije svako zlo za zlo Tee Pšeničnjak i Robertine Filković, Foto video kino klub Zaprešić, a nešto stariji Priča iz šume grupe autora, Grabrići, Karlovac trećim, uz još dva posebna priznanja koja su dodijelili Gavranu grupe autora, EPISKOP, Pakrac i Paralelama crvenim i bijelim grupe autora, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin.

U kategoriji dokumentarnog filma i jedni i drugi su pobjednikom proglasili Svakom je Bog dao nešto grupe autora, Filmska skupina OŠ Strahoninec, a zatim su se ukusi razišli pa je za djecu drugi Najgore je to što nemaš nikoga grupe autora, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, a za odrasle je to Rand i Wassim grupe autora, Filmska družina ZAG, Zagreb dok su treća mjesta zauzeli Škarje moje malo grupe autora, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica prema izboru mlađih odnosno Kao da se uklapam grupe autora, OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani, za starije. 

Ocjene su se razišle i kod pobjednika u kategoriji igranog filma. Istraživači grupe autora, Kaooosss, Zagreb su za djecu na drugome mjestu, a za odrasle najbolji, prvi  su po ocjeni mladih bili opet Kaooosssovci, ali s filmom Joker u rukavu grupe autora, dok su treći za mlade Nikad više grupe autora, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb, no za žiri odraslih su drugi Čudovište iz školskog spremišta grupe autora, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb, a treći Gasi kameru grupe autora, Osnovna škola Odra, Zagreb.

Među TV-reportažama su mladi trećim proglasili Odlučno ne grupe autora, Filmska skupina OŠ Strahoninec koji je prvi po mišljenju stručnog žirija, a odrasli Dă-m šinš grupe autora, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica, drugim 145 godina žute zgrade grupe autora, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin, stručni žiri Minimum otpada grupe autora, Filmska sekcija OŠ o. P. Perice, Makarska dok su prvi po mišljenju mladih Drugo lice grupe autora, Filmski vitezovi, OŠ Grigora Viteza, Zagreb.

U kategoriji slobodnog stila po mišljenju žirija djece treći je rad Challenge grupe autora, Filmska skupina OŠ Zapruđe, Zagreb, a za stručni žiri je to Črleni cigel grupe autora, Škola animiranog filma Čakovec, drugi je po mladima Reci NE nasilju! grupe autora, Studio kreativnih ideja, Gunja, za odrasle Kad zatvorim oči Sare Hrman i Majde Bradić, OŠ Horvati, Zagreb koji je prvi po izboru djece, a prvi prema žiriju odraslih je Moja škola grupe autora, Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik. Među radioničkim filmovima djeca su odabrala Buru grupe autora, Foto kino video klub Zaprešić kao treći, odrasli su posebno priznanje dodijelili Tajni čarobnog Šipana grupe autora, Škola filma Šipan, a treće mjesto Crnoj prognozi grupe autora, FFVAL, Luka, koji je po stavu mladih drugi, dok su prvi Avanture maloga Ju Ju grupe autora, Foto kino video klub Zaprešić, no stariji su drugim proglasili Animanie M D F grupe autora, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, a prvim Munje gromovi i naši strahovi grupe autora, Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Vidljivo je da prevladava timski rad, jer su u većini i nagrađenih i nenagrađenih filmova kao autori navede grupe, od tri člana naviše, da djeca preferiraju animirane, igrane filmove i slobodne forme, a lagano zaobilaze dokumentarne i TV-reportaže te da su pojedine veteranske skupine pomalo usporile, a pojavile se druge, nove i svježe snage.

I da su ovogodišnji najbolji autori, s tri prve i jednom trećom nagradom, Filmska skupina OŠ Strahoninec, reklo bi se i za pojedinačne filmove i za produkciju u cjelini.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

09.10.2019.