57. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Bijela lađa na Kupi

Najstarija manifestacija u Hrvatskoj, posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca i njihovih vršnjaka, svake se godine održava u drugom gradu, a nakon prošlogodišnje u Bolu na Braču najbolji i najmlađi filmski stvaraoci i njihovi mentori ove se godine od 3. do 6. listopada okupljaju u Sisku. Priređivači su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar,
Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

Prijave radova u konkurenciji igranog, dokumentarnog, animiranog filma i TV-reportaže te u slobodnoj kategoriji (eksperimentalni, hibridni video radovi, video spotovi, namjenski radovi i ostvarenja koje se ne mogu svrstati u ostale kategorije) primane su do 1. lipnja 2019. godine, a svaka je družina, klub, skupina ili pojedinac mogao na Reviju prijaviti neograničen broj ostvarenja. Mogli su se prijaviti i filmovi u kategoriji radioničkog filma

Prije službenog početka 57. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece se tri dana, od utorka do četvrtka, kao posebnost baš ove Revije, odvijaju ciklusi radionice animacije za djecu s teškoćama u razvoju, a u četvrtak. 3. listopada 2019. je i službeni početak s dočekom sudionika i dobrodošlicom u hotelu Panonija i Bijeloj lađi, razgledom grada uz vodiča, pa sastankom malog žirija i speeddatingom za sudionike i voditelje te svečano otvaranje, prva revijska projekcija i razgovor s autorima u Kristalnoj kocki vedrine. U petak su na rasporedu druga i treća revijska projekcija i razgovor s autorima, izlet na Stari grad, radionički program medijske pismenosti u Kazalištu 21, pa disco program u hotelu Panonija, a u subotu četvrta, peta, šesta i sedma revijska projekcija i razgovori s autorima, projekcija švedske obiteljske komedije Sune i Sune kazališnog i televizijskog redatelja i scenarista Jona Holmberga, kojem je ovo prvi dugometražni film, o zbunjujućem susretu dva dječaka istog imena, a dan opet završava disco programom u hotelu Panonija. Revija završava u nedjelju, 6. listopada dodjelom priznanja, razgovorima autora s članovima žirija te priređivača i voditelja filmskih skupina, a odlazak se sudionika očekuje oko 13 sati.

U tekstu objavljenom povodom održavanja pedesete Revije u Zadru, dr. sc. Mira Kermek Sredanović konstatira kako počeci dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj sežu u rane pedesete godine prošlog stoljeća, a vrhunac dosežu u sedamdesetim i osamdesetim godinama, da bi od 1996. nastala prava renesansa dječjih kinoklubova. Kroz gotovo šest desetljeća mijenjala su se imena, od Susreta pionira kino-amatera (1962.), preko Revije dječjeg amaterskog filma Hrvatske (1971.), Revije dječjeg amaterskog filma i videa Hrvatske (1990.) do Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži (1996.). Od 2005. godine se Revija mladeži izdvaja kao zasebna manifestacija, a stvaralaštvo djece nastavlja kao Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece odnosno kao Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Bitne su se promjene zbivale na tematskom planu, kao odraz promjena senzibiliteta malih autora i njihovog okruženja, kroz sve veću žanrovsku raznovrsnost, značajne tehnološke promjene i naravno generacijsku smjenu voditelja dječjih kinoklubova i videodružina.

Za sve smotre i revije dječjeg filmskog/videostvaralaštva uvijek je brinuo Hrvatski filmski savez (nekada Kino savez Hrvatske) i u organizacijskom i financijskom smislu, doprinoseći promociji našeg dječjeg filmskog stvaralaštva u zemlji i svijetu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

25.09.2019.