24. filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival

Nataša

Poslije svake službene projekcije vječno nasmijani Ana Đordić, prof. i/ili dr. sc. Boško Picula pred publikom vode razgovore s prisutnim autorima o motivima i razlozima snimanja njihovih radova ali i početaka bavljenja filmom uopće, problemima i zadovoljstvima, (ne)ugodnim iznenađenjima, budućim planovima…Rade to suvereno i šarmantno, informirano i duhovito i ne razumijemo onaj dio mladih gledatelja koji odlaze odmah iza projekcija, svjesno gubeći dodatni užitak i nove spoznaje o filmu. Simultani prijevodi Q&A s hrvatskog na engleski i obrnuto omogućavaju svima potpuno razumijevanje. Većina ipak, srećom, ostaje do kraja.   

Njihovi su sugovornici različiti, neki su malo smotani, možda i uplašeni prvim  pojavljivanjem pred gledalištem, drugi posve otvoreni, dio ih se očito pomno uvježbao i pred ogledalom pripremio pa riječima, odjećom i držanjem dokazuju prvu i pravu profesionalnost. No, sve su ih nadmašili Lovro Hostić, glavni glumac i Grgur Šikić, jedan od redateljskog trojca iz filma Ja sam Đuro, snimljenog u okviru napredne radionice filmske škole Frooom, s voditeljicama Anjom Pletikosa i Dalijom Dozet, a u produkciji Bacača sjenki. Dva kikića koja su vrlo ozbiljno i talentirano, a beskrajno duhovito, jedan na hrvatskom, drugi na engleskom, nastavili njihovu filmsku priču o prihvaćanju i odbijanju različitosti u društvu u kojem živimo i u onom koje njih tek čeka. I probudili, kao i film, neke nove optimizme, nade i očekivanja.

Zorin dom je u petak u 9.30 ponovo bio lokacijom pete, odnosno šeste i završne službene projekcije, održane točno u podne, a prije njih su se ukratko vršnjacima predstavili International Youth Media Summit te Ale Kino! Great Film Adventure. U Gradskom su muzeju osnovnoškolci sudjelovali, u 10 te u 12 sati, na sedmoj i osmoj projekciji dječjih filmova i nastavi medijske kulture za svoj uzrast, nazvanoj Dječje filmsko stvaralaštvo, a popodne će biti nastavljene i, nadati se je, uspješno završene jučer započete teoretske radionice za učenike ali i za mentore.

Poslije Foginovog kupališta na Korani u utorak, kupališta Kod Bosiljevca na Mrežnici  u srijedu i dvorca Novigrad na Dobri u četvrtak, petak će završiti na starom gradu Ozalj odnosno na rijeci Kupi gdje će uz druženje sudionika 24. filmske revije mladeži i 12. Four River Film Festivala prvo biti održan prigodan filmski kviz, a nakon njega prikazana dugometražna drama/komedija Lada Kamenski scenaristice i (s Markom Šantićem) redateljice Sare Hribar, o mladom redatelju koji inspiriran sudbinom svoje tete priprema prvi film, o bivšim radnicama tekstilne tvornice Kamenski, uspješno propale u nedokučivim dubinama hrvatske pretvorbe. Pa shvati da su i potencijalne glumice sklone jednako beskompromisnoj  borbi za posao. Život ih natjerao.

S kosom uredno smotanom u čvrstu pundžu i lijepim licem klasične ruske balerine, u isto vrijeme, poput Bondarčukove ratimirovske Nataše Rostove, iskreno začuđene i beznadno zaljubljene, dok lebdi na vršcima prstiju, koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić leprša iznad i oko svega i svakoga, vodi računa, usmjerava, brine, rješava, naravno uz ostale koordinatore, voditelje, producente, volontere i aktiviste koji rade svojoj posao, od kojih su joj većina već godinama bliski prijatelji i suradnici, ali dolaze i sve novi i novi pa rado uče, tako da se njeno namršteno čelo sve češće izgladi u raskošan osmijeh. I dok se ova Revija i Festival, idealno posloženi u omjer 24:12, lagano primiču kraju, već se misli na iduće, 25. (okruglu i jubilarnu) i 13. (puj, puj, neće biti nesretan)!       

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

13.09.2019.