Škola dokumentarnog filma

Deveta generacija

Sve (iako će neki, zbog ljeta i općenito, možda reći i tek) do 1. rujna traju prijave za ovogodišnju, devetu generaciju polaznika Škole dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart. Škola s radom počinje 1. listopada 2019. i traje do 28. veljače 2020. godine, a kroz tih će se pet mjeseci odvijati utorkom, petkom i subotom u Zagrebu, u prostorima Pogona u ulici kneza Mislava 11. Program je zasnovan na ideji sveopće prisutnosti filma kao medija, zbog rasprostranjenosti i dostupnosti tehnologije te disperzije i decentraliziranosti znanja. Cilj je pomoći polaznicima da naprave vlastite dokumentarne filmove s onim što im je na raspolaganju. Nije potrebno nikakvo prijašnje filmsko iskustvo niti poznavanje tehnika filmske proizvodnje (ali svi polaznici moraju imati osnove poznavanja rada na računalu na koje se može instalirati program za montažu te kameri s kojom se može snimati /DSLR kamera, video kamera, mobitel…./). Polaznici uz međunarodne i domaće predavače i mentore uče osnovne i napredne vještine potrebne za stvaranje kratkometražnog dokumentarca, a poželjna je jaka motivacija i želja da po završetku škole nastave bavljenje  dokumentarnim filmom. 

Među redovitim Restartovim voditeljima Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman,  diplomirala na Odjelu za multimedije i nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje radi kao asistentica, autorica više filmova i video radova (Kuća, Meršpajz, Daily Progress) te sudionica brojnih domaćih i inozemnih izložaba i festivala na kojima je nagrađivana, Nebojša Slijepčević, diplomirao filmsku i TV-režiju  na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, autor i/ili scenarist dokumentarnih TV-serija, dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, među kojima je i Srbenka, ovjenčana brojnim nagradama s festivala iz cijelog svijeta, prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u, producent Oliver Sertić, producirao tridesetak dugih i kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, jedan od osnivača Restarta, selektor i direktor Liburnia Film Festivala, suosnivač Revije amaterskog filma–RAF i Autonomnog kulturnog centra–Attack!, Igor Bezinović, diplomirao filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu te Filmsku i TV-režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, autor dvadesetak kratkometražnih i dugometražnih dokumentaraca, koji se filmom bavi profesionalno i amaterski i Hrvoslava Brkušić, diplomirala filmsku i TV-montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radila kao montažerka na nizu kratkih igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova. 

Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica   Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Borna Buljević, snimatelj i fotograf Bojan Mrđenović, autorica Katerina Duda te multimedijalni autor Miloš Tomić.

Program je organiziran kao moderni sustav koji polaznike uči vještinama potrebnim za stvaranje dokumentarnog filma, od osnova snimanja, preko montaže slike i zvuka, produkcije do režije, omogućavajući im da postanu kompletni autorice i autori. Važan prostor odvojen je za razgovor i analizu filmskih ideja polaznika te analize stranih i domaćih dokumentaraca. Financiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Društva hrvatskih filmskih redatelja, cijena je 2.000,00 kuna, a može se platiti tri rate, dok će određeni dio polaznika moći dio iznosa platiti volontiranjem, ukoliko zadovolje sve preduvjete.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

24.07.2019.