"I ovo je kinematografija": radikalne filmske prakse i kultura entuzijazma Kinokluba Zagreb
1928. — 2018.

Povodom 90. obljetnice Kinoklub Zagreb otvorio je izložbu o svojoj povijesti u Galeriji Miroslav Kraljević u subotu 3. studenog. Izložba je otvorena do 17. studenog.

Na otvaranju su govorili kustosica izložbe Petra Belc koja je istaknula važnost baštine Kinokluba koji je poticao slobodno bavljenje filmom i promišljanje filma. Okupljenima se obratio i predsjednik Kinokluba Tomislav Šoban koji je naglasio da je bogata povijest poticaj novim naraštajima filmaša, a izložba sjajna prilika da se čak i stariji članovi bolje upoznaju s ostavštinom organizacije čiji su dio.

Izrastao iz Fotokluba Zagreb osnovanog 1892. u Austro-Ugarskoj Monarhiji, Kinoklub je svoje prve korake napravio kao njegova kinosekcija, koju je u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca osnovao Maksimilijan Paspa 1928. godine. Kinoklub Zagreb svoju je 90. obljetnicu dočekao kao ozbiljna, organizacijski složena i uhodana udruga te u 2018. godini spremno preuzeo zadaću proslave vlastite obljetnice, nastavljajući time obilježavanja jubileja koju baštini od prethodnih generacija.

Iz današnje bismo perspektive KKZ mogli razmatrati i kao jedinstven sociološki fenomen, čija dugotrajna i unikatna jezgra ulazi u uzbudljiv dijalog kako s jugoslavenskim studijima, tako i s brzorastućim poljem istraživanja povijesti amaterske kinematografije. Mnogobrojna prenošenja klupskih štafeta, smjene generacija, svjetonazora, stvaralačkih poetika te dobrih i loših odluka njegovih članova, neizbrisivo su upisane u današnji KKZ. Povijest kluba u najvećoj je mjeri dakle povijest njegovih članova.


Petra Belc i Ivan Ramljak

U prekapanju klupske arhive pronađeno je i ovom prigodom izloženo mnoštvo dokumenata koji će biti zanimljivi hrvatskim filmofilima.

— ispunjene klupske pristupnice Dejana Kršića, Zorana Ferića i Milana Trenca
— opsežnu molbu za primanje u klub Milivoja Puhlovskog iz 1964. godine
— scenarije za amaterske filmove Hrvoja Hribara, Darka Rundeka i Vladislava Kneževića
— rane radove Ognjena Sviličića


Tomislav Šoban, Petra Belc, Lana Kosovac i Darija Blažević

Za više informacija slobodno se obratite na adresu elektroničke pošte promocija@kkz.hr ili broj mobitela 091 3386423 (Dražen).

06.11.2018.