49. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: završio filmski vikend u Vrbovcu!

Ovog je vikenda u Vrbovcu završena i 49. po redu Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih filmaša. Više od 70 sudionika Revije, što autora, što udruga članica Hrvatskog filmskog saveza, u pet je revijskih projekcija pogledalo 35 filmova u službenoj konkurenciji, a ocjenjivački sud u sastavu: redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać, direktori fotografije Silvestar Kolbas i Dinka Radonić te pjesnik, urednik i izdavač Branko Čegec, nagradio je njih dvanaest.

Trećom nagradom nagrađeni su filmovi Grad kroz moj pogled Nike Bravarića iz Udruge Punkt, igrani film Opet, unedogled Nikice Zdunić s Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, eksperimentalni film Čekaonica Božene Končić Badurina iz Udruge Punkt, animirani film Stranac“ u mojoj glavi Petre Balekić s Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma, eksperimentalni film Silens – 28.04.2016. Marka Jovića iz Udruge Punkt, igrani film Ništa se ne može vratiti samostalnog autora Damira Radića te animirani film Otok Tee Nucak s Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma.

Druga je nagrada otišla u ruke Katrin Novaković za animirani film Protoplazma Akademije likovnih umjetnosti i Zagreb filma te dokumentarni film After party Viktora Zahtile s Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

Prve nagrade dobili su dokumentarni filmovi White trash i Precijenjena dramaturgija ,oba autorice Sunčice Ane Veldić s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te igrani film Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. Tomislava Šobana iz Kinokluba Zagreb. Nagradu publike Josip Velebit osvojila je Martina Marasović iz Blanka filmskog inkubatora za svoj film Kraljica.

Staklene nagrade 49. Revije izradila je mlada varaždinska akademska slikarica Lila Herceg Nenadić, dok je nagradu publike – Josip Velebit , izradila akademska kiparica Valerija Jakuš iz Vrbovca.

Plaketu UNICA-e za svoj dugogodišnji doprinos u razvoju audiovizualnog stvaralaštva i izvaninstitucionalnog obrazovanja djece i mladih dodijeljena je Veri Robić Škarica. Na kraju ceremonije zatvaranja Tomislav Šoban, dopredsjednik Kinokluba Zagreb pozvao je sve prisutne u Zagreb gdje će dogodine biti proslavljen 50. rođendan Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva i 90. rođendan Kinokluba Zagreb.

26.11.2017.