Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Experience!

Hrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Experience, jednog od najvećih svjetskih festivala za djecu i mlade, koji se od 14. – 22. srpnja 2017. održao u talijanskom gradiću Giffoniju. Festivalski program pritom čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi. Tijekom festivala gradić posjeti više od 3500 djece.

Ove godine, organizatori festivala su poslali pozivnice za petero mladih filmaša iz Hrvatske. Na taj je način uspješna suradnja festivala s Hrvatskim filmskim savezom, odnosno mladim filmašima iz udruga članica i ove godine nastavljena. Suradnja između HFS-a i festivala započela je 2014. kada je na Giffoniju sudjelovalo troje mladih filmaša, dok je na festivalu održanom naredne godine pozvano petero predstavnika. Organizatori nastoje da se sudionici svake godine izmjenjuju kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival, a posebne pozivnice šalju samo iznimno uspješnima koji su se iskazali na proteklom festivalu. Ove godine jedan mladi filmofil sudjelovao je u posebnom te četvero u regularnom žiriju festivala.

Na Giffoni je sudjelovao, opravdavši svoja ranija sudjelovanja na festivalu, mladi filmaš Mirsad Mahmutović iz Studija kreativnih ideja iz Gunje. To je bio Mirsadov drugi posjet festivalu.
Na festival su još sudjelovali i Karla Anić i Lucija Petkoviček iz Foto kino video kluba Zaprešić iz  Zaprešića, a činile su 13+ žiri. Na Giffoniju, u 16+ žiriju, sudjelovali su i Marko Bičanić i Veronika Milinović iz Blanka - filmskog inkubatora iz Zagreba. Oni su dobili mogućnost ići na Giffoni i sudjelovati u radu regularnog žirija kao dobitnici priznanja za svoje filmove na revijama djece i mladeži.

Mlade je na festival i ove godine vodila profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te dugogodišnja suradnica HFS-a, Margareta Đordić.

Odlazak mladih na filmske festivale i radionice omogućava da, kroz diskusije i druženje, stječu nova poznanstva i znanja. Druženje s vršnjacima sličnih interesa iz različitih zemalja idealno je okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka, ali i implementaciju već stečenih znanja i iskustava. Naša se delegacija s Giffonija vratila puna dojmova i bogatija za neke plodne diskusije te vrijedna poznanstva, pa čak i s glumačkim superzvijezdama. Nadamo se da će stečena iskustva što prije primijeniti u nekim novim, nagrađenim filmovima!

28.07.2017.