Druga Revija hrvatskih kratkometražnih filmova

Filmska runda

U produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go po drugi se put u Osijeku  organizira Revija hrvatskih kratkometražnih filmova Filmska runda koja se od 26. do 28. svibnja održava u prostorima Kazamata.

Na Reviji će biti prikazano tridesetak profesionalnih, nezavisnih i amaterskih kratkih  filmova, a dodatni je poticaj organizatorima uspjeh prošlogodišnje, prve Filmske  runde koji istovremeno ohrabruje ali i obavezuje. Raduje ih naravno potpora lokalne zajednice, kojoj je revija prvenstveno namijenjena, pokrovitelja, suradnika i volontera  ali i prepoznavanje od državnih organizacija i udruga. Na svemu tome temelje i plan budućeg proširenja Filmske runde na cjelogodišnji program kreativnih i edukativnih radionica i projekcija na kojima će se predstavljati prvenstveno mladi filmski autori.

Ove se godine glavni program sastoji od Fokus runde, u kojoj će biti prikazani filmovi Popravilište za roditelje redatelja i scenarista Brune Ankovića i scenaristice Tanje Kirhmajer, I,J,K,L redatelja i scenarista Daria Juričana, Slonovi redateljice i scenaristice Daine Oniunas Pusić te Inkasator redatelja i scenarista Igora Mirkovića, Fokus grada (koji je odabir predsjednika Kinokluba Zagreb Vedrana Šuvara) s klasičnim i recentnim filmovima inspiriranim Osijekom, koji se ponekad proglašava i gradom-slučajem, pa  Festivalske runde s animiranom Ježevom kućicom redateljice Eve Cvijanović, osvajačem posebne nagrade u Berlinu, Kinom Otok Ivana Ramljaka, Dotom Petre Zlonoge, Po čovika Kristine Kumrić te Mliječnim zubom Saše Bana, pobjednikom ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a u sklopu Studentske runde gledatelji će vidjeti filmove 13+ redateljice Nikice Zdunić, osvajača Grand Prix-a za najbolji igrani film i režiju na ovogodišnjoj FRKA-i, Zašto Ive Božić, Djevojke Luke Galešića, Zauvijek Monike Rusak te Cvijeće Judite Gamulin, koji je dobio posebno priznanje za režiju i montažu.

Fokus profesija je koncipirana kao projekcija, panel i scenaristička radionica pisanja za film, a u dugoročnom planu je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju i tako educirati gledatelje o stvaranju filma iz različitih perspektiva te ih ohrabriti da  jednoga dana možda naprave i svoj film, dok su u popratnom programu Runda Frke, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti i s projekcijama nagrađenih filmovima studentske produkcije s Filmske revije kazališne akademije FRKA održane u travnju i Dječja runda, s kratkim filmovima čiji su autori osnovnoškolci, koju otvaraju radovi polaznika Rundine dječje scenarističke radionice pod vodstvom Nataše Dorić, a zatim se prikazuju najbolji dječji kratki filmovi s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

U Extra programu bit će prezentiran kratki dokumentarac u nastajanju Osijekana autora Ivice Šuta koji je posvećen izgubljenoj kulturi i identitetu Osijeka, a scenaristička Fokus radionica koju vode redateljica i scenaristica Lana Kosovac i producent i scenarist Matija Drinković namijenjena je onima koji žele više znati o teorijskim tajnama zanata. Gostujuća runda posvećena je predstavljanju  prijateljske revije Kratki na brzinu te Revije studentskog filma.

Reviju hrvatskih kratkometražnih filmova Filmska runda organiziraju Dalija Dozet, Ana Šimić, Marta Užarević i Ines Jokoš, a podupiru Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, turističke zajednice Grada Osijeka i Osječko-baranjska županije te veći broj sponzora.

Duško Popović
popovicdusko@yashoo.com

22.05.2017.