Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Sedamnaest joj je godina tek!

Danas u Trakošćanu svečanim, ali ipak više radnim otvaranjem počinje sedamnaesta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Kao i svake godine Škola će u idućih deset dana, do 28. kolovoza, okupiti brojne vrhunske predavače i vrijedne polaznike, prije svega nastavnike hrvatskog jezika koji u okviru nastave provode i program medijske kulture te odgajatelje u predškolskim ustanovama koji žele približiti medije najmlađima.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture ili osnovnog obrazovanja, koji pruža temeljna znanja o filmu i medijima općenito, bit će okupirani temama teorije filma, povijesti filma, strukture filmskoga djela, filmskih vrsta, uvoda u animaciju i Zagrebačke škole crtanog filma, povijesti hrvatskog filma, vrstama i metodama dokumentarnog filma, zaštite i restauracije audiovizualnoga gradiva te multimedija u teoriji i praksi, a predavači će im biti dr. sc. Midhat Ajanović, Mirjana Jukić, prof., dr. sc. Bruno Kragić, Carmen Lhotka, akad. filmska montažerka, Diana Nenadić, filmska kritičarka, mr. sc. Marko Rojnić, dr. sc. Tomislav Šakić, Katica Šarić, mag. paed. soc. i prof. dr. Hrvoje Turković. Drugi seminarski stupanj odnosno trajno obrazovanje, koji polaznicima, posebno nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, pruža specijalizirana znanja, posvećen je ove godine nastupu modernizma u hrvatskom filmu, stripu i filmu, glazbi u animiranom filmu, sovjetskoj kinematografiji staljinističkog razdoblja, novom valu u gruzijskom filmu, znanstveno-fantastičnom filmu, filmovima braće Dardenne i tradiciji socijalnog realizma na filmu, klasičnoj hollywoodskoj komediji, animiranim filmovima kompanije UPA te metodičkim vježbama za nastavu filma u srednjim školama. Predavači na drugom stupnju su dr. sc. Midhat Ajanović,  Ana Đordić, prof., dr.sc. Bruno Kragić, doc. art. Jelena Modrić. Diana Nenadić, filmska kritičarka. dr. sc. Irena Paulus, dr. sc. Rajko Petković. mr. sc. Marko Rojnić,  Rada Šešić, filmska kritičarka i prof. dr. Hrvoje Turković.

U dvije polazne radionice, za dokumentarni (voditelj je filmski redatelj Tomislav Mršić) odnosno za igrani film (voditelj akademski filmski redatelj Daniel Kušan), namijenjene sadašnjim i budućim voditeljima školskih filmskih družina, nastavnicima koji žele steći radno iskustvo i doživjeti stvaralačku praksu te svim ostalim polaznicima sa sličnim interesima, stjecat će se znanja o dokumentarnom filmu, upoznavati se s osnovnom terminologijom te aktivno sudjelovati u kreativnom procesu, od ideje do projekcije, ali i osnovno teorijsko znanje o procesu izrade igranoga filma, uz razvitak kreativnog razmišljanja, zrelog zaključivanje i kritičkog mišljenja. Specijalizirani radionički programi organizirani su kao radionica za kameru i snimanje (voditelj filmski snimatelj Boris Poljak), gdje će se upoznati s teorijskim znanjima o osnovnim tehničkim osobinama kamere ali i samostalno snimati, isprobati različite formate kamera, profesionalne i amaterske te pobliže naučiti o kamerama s kojima najčešće rade, za montažu (voditelji akademski filmski montažeri Slaven Zečević i Ivana Fumić), gdje će naglasci biti na praktičnom radu te raznim postupci u montaži, montažnim principima prema dominantnim obilježjima kadra te kontinuiranim i diskontinuiranim montažnim prijelazima, za digitalnu fotografiju (voditelj akademski filmski snimatelj i fotograf Darije Petković), od sastavnih dijelova fotoaparata do praktičnih vještina snimanja i obrade teme, a polaznici će sudjelovati i u organizaciji završne izložbe fotografija s naglaskom na autorski pristup, za radioreportažu (voditeljica novinarka Višnja Biti), gdje će se učiti sve, od osnova novinarstva, preko razlikovanja novinskih vrsta do znanja o radiju kao mediju te prošle godine pokrenutu, a već etabliranu radionicu za eksperimentalni film (voditelja Damira Čučića, filmskog redatelja), koja će se baviti istraživanjem sličnosti i razlika ljudskog i filmskog (snimljenog, odnosno projiciranog) pokreta.

Dovoljno mlada da i dalje raste i buja, ta sedamnaest joj je godina tek…, a dovoljno stara da je već dobro poznata kao iznimno vrijedan doprinos razvoju medijskog obrazovanja i kulture, Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, na temelju pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Na tematskoj sjednici Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta održanoj na inicijativu pravobraniteljice za djecu 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta je kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

18.08.2015.