Dubrovnik Film Festival

Multidimenzionalno

Iako je službeno otvaranje trećeg Dubrovnik Film Festivala zakazano za četvrtak, 16. listopada 2014. u 19.30, u kinu Sloboda, događanja su već započela, pa je tako u srijedu održana prva projekcija animiranih filmova za učenike osnovnih škola, u programu Djeca biraju, a u Gimnaziji Dubrovnik odnosno u Art radionici Lazareti održane su radionice animiranog filma, pod vodstvom Ede Lukmana i Jasminke Bijelić Ljubić, ŠAF Čakovec, odnosno jednominutnog filma koju je vodila Janet Alilović, Udruga Luža, Dubrovnik.

U četvrtak se, prije otvaranja, održavaju druga i treća projekcija u programu animiranih  filmova Djeca biraju te nastavak radionica, uz koje se pokreće i treća, za filmsku kritiku, koju vode Diana Nenadić, HFS i Boško Picula, filmski kritičar, a poslije otvaranja slijedi i prva revijska projekcija.

U organizaciji Kinematografa Dubrovnik i Udruge Luža prvi je Dubrovnik Film Festival održan od 18. do 21. listopada 2012., a na njega su prijavljena 122 filma iz Bosne i Hercegovine, Egipta, Francuske, Grčke, Libanona, Slovenije i Španjolske te naravno iz Hrvatske. Rekorderi su bili autori iz FKVK Zaprešić, koji su prijavili čak dvadeset i jedno ostvarenje, Škola likovnih umjetnosti Split, sa sedamnaest filmova te Kinoklub Karlovac i domaćini iz Udruge Luža sa po sedam prijavljenih radova. Za službenu konkurenciju bilo je odabrano četrdeset i pet filmova, po četrnaest igranih i animiranih, devet dokumentarnih i osam u otvorenoj kategoriji.

Dvije su godine bile dovoljne za bitno povećanje broja prijavljenih pa je tako na trećem DUFF-u čak dvije stotine filmova iz dvanaest zemalja (Alžir, Bosna i Hercegovina, Egipat, Grčka, Italija, Izrael, Palestina, Portugal, Slovenija, Španjolska, Turska i Hrvatska), a sedamdeset i tri se odabrana prikazuju u skupinama autora do petnaest, od šesnaest do dvadeset i iznad dvadeset godina, odnosno u otvorenoj kategoriji, animiranom, igranom i dokumentarnom filmu.

Odabir filmova za službenu konkurenciju bio je zadatak selekcijskog žirija u sastavu Irena Škorić, magistra filmske i TV-režije, dobitnica niza domaćih i međunarodnih nagrada za kratke filmove ta autorica dugometražnih filmova 7seX7 odnosno Dragi Lastane!, Mia Njavro, diplomirana novinarka i magistra odnosa s javnošću i skorašnja diplomantica na kulturalnim studijima na Filozofskom fakultetu u Rijeci i Nene Mojaš, s magistarskog studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, sudionica i autorica u nizu eksperimentalnih filmova, a posebno zapažena po dokumentarcu o trgovini ženama na Balkanu.

Predviđene su dvije nagrade publike te više nagrada stručnog žirija kojeg čine filmski kritičar Marko Njegić, predavač Visoke umjetničke škole u Lisabonu, a prije nekoliko godina i voditelj Internacionalne radionice ŠAF-a u Čakovcu Fernando Garlito i producentica Tatjana Ačimović.

Za vrijeme trajanja trećeg DUFF-a bit će održana i Europska konferencija o filmskom stvaralaštvu mladih odnosno o europskoj platformi za mlade koji se bave filmom.

Programske se aktivnosti odvijaju u dubrovačkim kinima Sloboda i Vizija te u Gimnaziji Dubrovnik, Udruzi Luža i u Art radionici Lazareti. Organizatorima se pridružila i Ljetna škola filma Šipan, a sve se događa uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza.

Uza sva bogata i vrijedna događanja pažnju sudionika će svakako izazvati i svojevrsni povratak u bogatu dubrovačku povijest, odnosno vožnja replikom dubrovačke karake iz XVI. stoljeća, najavljena za subotu, 18. listopada.

Duško Popović

16.10.2014.