Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Makedonija!

Festival Giffoni Makedonija drugu godinu za redom održava se u Skopju, od 08. do 12. listopada pod kapom brenda Giffoni – jednog od najvećih festivala filmova za djecu i mlade koji se već 44 godine odvija u istoimenom talijanskom gradu.

Hrvatski filmski savez uspostavio je suradnju s Giffonijem prije par mjeseci kada je voditeljica revijskih programa HFS-a sudjelovala na Konferenciji Youth Cinema World Allience u Albaniji. Nakon toga djeca iz Makedonije bili su članovi žirija na Four River Film Festivalu, dok su djeca iz Italije bili članovi žirija na nedavno održanoj 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Također, hrvatska delegacija je u srpnju putovala na talijanski Giffoni gdje su osnovnoškolci i srednjoškolci zajedno s 3500 vršnjaka iz cijeloga svijeta ocjenjivali filmove velikana svjetske kinematografije

S obzirom na želju za dugoročnijom suradnjom, organizatori Giffoni Makedonija pozvali su hrvatsku delegaciju da osmisle jedan raznovrstan program i da se na taj način predstave u Skopju. Tako hrvatsku delegaciju predvođenu Hrvatskim filmskim savezom ove godine čine:

a) Četiri člana žirija djece i mladeži (uz 500 vršnjaka iz regije): dvije članice žirija starosne dobi 13+, Ora i Paula Kovač dolaze iz Udruge Zag i prošle godine na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece osvojile su dvije nagrade; druge dvije članice žirija starosne dobi 16+, Iva Šobak i Morana Bunić dolaze iz Filmsko-kreativnog studija Vanima i na proteklom izdanju Filmske revije mladeži osvojile su nagradu za najbolji film u otvorenoj kategoriji. Sudjelovanje na Giffoniju upravo im je nagrada za izuzetan talent koji pokazuju na području filmskog stvaralaštva djece i mladih. Njihova pratiteljica i voditeljica žirija je Anita Stepić iz Kinokluba Karlovac.

b) Hrvatski tim zaslužan je za čak tri od ukupno osam radionica koje se odvijaju na Giffoniju. Diplomirana animatorica Tea Stražičić uz asistenta Martina Babića vodi radionicu animacije, Sandra Živanović iz Kinokluba Karlovac vodi radionicu TV reportaže, dok Antonio Britvar iz Udruge Hodači po žici vodi radionicu igranog filma. Sudjelovanje Antonia posebno je zanimljivo s obzirom da se radi o još uvijek srednjoškolcu. Tu je bitan i pedagoški element gdje je Antonio na neki način voditelj svojim vršnjacima.

c) Uz žiri i voditelje radionica hrvatsku delegaciju čine  Vera Robić Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza i Marija Ratković Vidaković, voditeljica Revijskih programa.

Obol čitavoj delegaciji u Makedoniji će sasvim sigurno dati i sutrašnje predstavljanje Four River Film festivala, Filmske revije mladeži i Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. U okviru istog makedonski mladi filmofili moći će vidjeti četiri filma sa gore spomenutih manifestacija: Hladnokrvno, igrani film skupine Elegy Film i Blanka, Haha…you're dead, animirani film Filmsko-kreativnog studija Vanima, Ja znam svoj cilj, TV reportažu Udruge ZAG i Osnovne škole Marije Jurić Zagorka i Bolest poljupca, dokumentarni film Udruge Hodači po žici. Nakon projekcije će se održati i diskusija s prisutnim autorima. Dakle, sutrašnje zvijezde su Ora, Paula, Morana, Iva i Antonio!

10.10.2014.