Internacionalne filmske radionice u Čakovcu

Prvih dvadeset

Prva je internacionalna filmska radionica održana početkom lipnja 1984. godine u Osnovnoj školi Dunjkovec, čiji su učenici bili njezini polaznici i autori filmova, a vodili su je David Ehrlich (SAD) i Edo Lukman (Hrvatska). Sačinjeno je više kratkih animiranih filmova, okupilo se i mnoštvo gostiju, animatora i voditelja iz Danske, Francuske, Italije, SAD, Velike Britanije, a kako je još uvijek bila riječ o svojevrsnom pokusu i stjecanju iskustva, ova se radionica ne računa baš kao prava prva, iako i za nju itekako vrijedi da se prve pamte.

Službeno je prva bila ona iz 1986., ponovo s istim voditeljima te uz sudjelovanje djece iz Danske, Francuske, Italije i SAD, odnosno iz bivše Jugoslavije, iz Đakova, Kotoribe, Lopatinca, Nedelišća, Novog Sada, Selnice, Strahoninca, Varaždina, Virovitice i Zagreba. Snimljeno je sedam filmova, a među gostima su se našli Danci, Kanađani, Kinezi te Borivoj Dovniković i Joško Marušić, iz Hrvatske. Druga i treća radionica održane su u bienalnom ritmu, 1988. i 1990., voditelji su stigli iz Austrije, Francuske, Hrvatske, Rusije i SAD, snimljeno je novih šest filmova, sudionici su bili iz Austrije, Danske, Francuske, SAD te iz raznih dijelova Jugoslavije, a David Ehrlich je izjavio kako bi volio dolaziti u Čakovec svake dvije godine, do kraja svog života.

Četvrta je internacionalna radionica održana 1995. godine, s voditeljem Ericom Vanz de Godoyem iz Francuske i sudionicima iz Austrije te Bjelovara, Osijeka, Varaždina, Zagreba i više mjesta iz Međimurja, a peta 1998., s voditeljima Eduardom Nazarovom iz Rusije i Monique Renault iz Nizozemske te s polaznicima iz Austrije i Finske odnosno iz Bjelovara, Čakovca, Pregrade, Sikirevaca, Varaždina i Zaprešića. Od te se godine internacionalne filmske radionice održavaju kontinuirano, svake godine, nakon prethodnih srpanjskih, svibanjskih i ranolipanjskih uvijek koncem lipnja, a među voditeljima se, uz one s prvih radionica, s radošću spominju i animatori iz Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Irana, Italije, Japana, Mađarske, Poljske, Portugala, Slovačke, Švicarske, Ukrajine, Velike Britanije i niz domaćih, dok polaznici stižu još iz Australije, Češke, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Velike Britanije odnosno iz Belog Manastira, Dekanovca, Domašinca, Dubrave, Dubrovnika, Goričana, Ivanovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Macinca, Male Subotice, Murskog Središća, Novigrada, Oštarija, Pazina, Podturena, Preloga, Pribislavca, Pule, Rijeke, Rovišća, Senja, Sesveta, Splita, Šibenika, Šipanske Luke, Turčišća, Valpova, Vrsara i Vukovara.             

O prvih dvadeset internacionalnih radionica pripremljena je izložba održana u čakovečkom Centru za kulturu lipnja 2013. godine, a u izdanju Hrvatskog filmskog saveza i ŠAF-a Čakovec, uz potporu HAVC-a, i prigodna knjižica koju je pripremila Andrea Rožić,  s uvodnim tekstom idejne začetnice i pokretačice Škole animiranog filma Čakovec Mire Kermek-Sredanović 

ŠAF djeluje od 1975. godine i najstariji je dječji kinoklub u nas. U proteklih je gotovo četrdeset godina kroz njega prošlo nešto manje od sedamsto mladih ljudi koji su snimili 178 filmova u ukupnom trajanju od više od osam i pol sati ili četiri do pet dugometražnih filmova. Voditelji ŠAF-a Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić održali su više od 130 filmskih radionica diljem svijeta.

U pripremi je 21. internacionalna filmska radionica koje će se održati koncem lipnja 2014. godine, u Čakovcu.  

Duško Popović

18.12.2013.