15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Suradnja

Suradnja Hrvatskog filmskog saveza s nizom klubova i udruga, svojih članica ali i sa brojnim tvrtkama koje su suradnički pomagale održavanje Škola medijske kulture osiguravajući potrebnu tehniku za nesmetani rad polaznih i specijaliziranih radionica započela je na četvrtoj ŠMK, održanoj 2002. godine u Trakošćanu. Uz opremu Hrvatskog filmskog saveza tada su svojom opremom pomogli Kinoklub Zagreb, Kinoklub Split, Videoklub Mursa, Osijek i Autorski studio FFV, Zagreb.

U suradnji ove vrste, kojom klubovi i udruge pokazuju u isto vrijeme spremnost na pomaganje HFS-u ali i spoznaju o važnosti obrazovanja svojih članova koji pohađaju pojedine programe ŠFK, sudjelovali su proteklih godina i FKVK Zaprešić, ŠAF Čakovec, Filmska autorska grupa Enthusia Planck, Samobor, Foto-kino klub Đakovo i Kinoklub Karlovac, odnosno PowerCom 2000., Manor informatika d.o.o., Čakovec, EXE produkcija-www.exe.hr, iStyle te Udruga Radio 5+ i Zajednica tehničke kulture grada Samobora-Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor.


Photo by Krunoslav Heidler

I na 15. školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić suradnja je nastavljena, a filmsku i videotehniku osigurali su Hrvatski filmski savez, Filmska autorska grupa Enthusia Planck, Samobor, FKVK Zaprešić, ŠAF Čakovec i Zajednica tehničke kulture grada Samobora-Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor.

Posebno je vrijedna i suradnja Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske kinoteke/Hrvatskog državnog arhiva na osiguranju filmova i drugih video zapisa koji se koriste pri večernjim projekcijama i analizama filmova odnosno u radu oba stupnja seminara medijske kulture te pojedinih polaznih i specijaliziranih radionica.

Već je prva Škola medijske kulture, održana 1999. godine u Šibeniku, dobila preporuku Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske svim osnovnim i srednjim školama da omoguće uključivanje u rad Škole svim zainteresiranim nastavnicima, a slične su preporuke dobile i ŠMK od dvanaeste nadalje.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušali su u nedjelju predavanja Mirjane Jukić, prof. o interpretaciji filma, televizijske emisije – metodičkim pristupima nastavnomedijskom programu odnosno Astrid Pavlović, prof. o Blažekovićevoj adaptaciji Šegrta Hlapića s posebnim osvrtom na medijske postupke. Popodne je Melita Horvatek Forjan, prof. održala vježbe za prvi stupanj naslovljene dječji film unastavi (primjeri dobre prakse).

Drugi stupanj poslušao je predavanje dr. Ivane Keser o filmovima Jean-LucaGodarda, a Ana Đorđić, prof. i Jelena Modrić, filmska montažerka nastavile su s održavanjem metodičkih vježbi za nastavu filma u srednjim školama.

Prije projekcije filmova Nedjeljka Dragića, održane u subotu navečer, polaznici ŠMK vidjeli su i prigodni deset minuta dugi film Marine Zlatarić, prof., o njezinom petnaest godina dugom sudjelovanju na Školi. Dok je Melita Horvatek Forjan, prof., za svoj film istoga motiva odabrala dokumentarno-igrani pristup sastavljen od originalnih fotografija i filmskih zapisa, Marina se okrenula snimanju novoga materijala koji je nastajao u zadnjih nekoliko godina, a obogaćen je usmenim komentarima sudionika i pisanim pojašnjenjima autorice.

S posebnom se pažnjom očekuje večernja projekcija filma Kauboji redatelja Tomislava Mršića, s kojim će razgovarati uvodničar dr. Nikica Gilić.

Duško Popović

25.08.2013.