15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Kiša

Prva je polovica 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić protekla po sunčanu vremenu koje je pogodovalo nesmetanu održavanju onog dijela aktivnosti koje se događaju u eksterijerima, no noćašnja kiša i grmljavina (strela Božja tresnula je, više puta, negdje oko pola tri, činilo se blizu hotela Park u kojem je smještena ekipa), izgleda ne plaši voditelje radionica koji ili sele aktivnosti pod krov ili pokazuju polaznicima kako se radi u ne-uvjetnim uvjetima. Sve ima svoj razlog i smisao.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušali su u petak predavanje dr. Midhata Ajanovića o uvodu u animaciju i zagrebačkoj školi, odnosno dr. Hrvoja Turkovića o filmskim vrstama, a u subotu od ideje do knjige snimanja Marine Zlatarić, prof. i mediji kao izvannastavne aktivnosti (radio, fotografija, film) Melite Horvatek Forjan, prof. Marina Zlatarić održala je i vježbe za polaznike prvog stupnja naslovljene Od ideje do kratkog filma.

Polaznici drugog stupnja u petak su slušali predavanje dr. Rajka Petkovića o ruskom filmu do raspada SSSR-a, a u subotu dr. Midhata Ajanovića o nadrealizmu i filmu. Za njih su Ana Đorđić, prof. i Jelena Modić, filmska montažerka organizirale vježbe naslovljene metodičke vježbe za nastavu filma u srednjim školama.


Photo by Krunoslav Heidler

Svi polaznici 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić mogli su na večernjoj projekciji u petak pogledati film Soba i po ili sentimentalno putovanje kući Andreja Hrzanovskog, iz 2009. godine, o čemu je uvodno govorio dr. Midhat Ajanović, a u subotu ujutro s njim i analizirati viđeno. U subotu je projekcija mini retrospektive Nedjeljka Dragića, s filmovima Možda Diogen (1967), Idu dani (1969), Tup-tup (1972), Dnevnik (1974) te Slike iz sjećanja (1989), ponovo po izboru i s uvodnom riječi dr. Midhata Ajanovića.

Iako većina sudionika aktivno sudjeluje u jutarnjim analizama, sve se izrazitije formira ekipa koja vrlo kvalitetno i svakodnevno iznosi svoje stavove i zaista imaju što ta reći.

Važnu ulogu u provedbi 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, kao i u svima što su joj prethodile, imaju realizatori. Njihov je zadatak biti što manje primjetan, a sveprisutan, osigurati nesmetani rad i polaznicima i voditeljima, brinuti se za brza i kvalitetna rješenja mogućih problema koji se, i pored dugih i opsežnih priprema ipak znaju dogoditi. Najbrojniji su oni koji brinu o tehnici, a nje je sve više i sve je složenija, kako bi se odgovorilo potrebama polaznih i specijaliziranih radionica. Tako oni stižu prije svih drugih, postavljaju računala i snimače, one neke kokičare, razvlače kablove, brinu rade li mikrofoni i svaki čas govore jen dva tri, pripremaju i vrte filmove, popravljaju, ako se može, osobna računala polaznika i voditelja, daju savjete o kamerama i ostalom, ma tu su, uvijek pri ruci. Oni su Matko Burić, Damir Pezerović, Fran Sokolić, Mislav Vinković i David Vitko, a vrijedi primijetiti da svi nose svojevrsnu uniformu, one hlače s puno džepova, iz kojih u pravom trenutku izvlače koješta što već treba. Na isturenom položaju, u Zagrebu, je i Željko Radivoj, veteran i doajen, koji osigurava logistiku svake vrste. Gordana Gorički brine o financijama, da sve štima i da ministar Linić može mirno spavati, bar što se ŠMK-a tiče. Jake snage press-a, fotograf i ujedno najstariji i najvedriji član ekipe Krunoslav Heidler i dolje potpisani novinar nastoje zabilježiti sve što se na Školi događa, a tajnica Škole Kristina Dorić drži u svojim nježnim, porculanskim rukama sve konce i koordinira rad realizatora.

Duško Popović

24.08.2013.