15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Vanzemaljac iz Donje Dubrave


Photo by Krunoslav Heidler

Ona užurbanost i živost koja se već jučer osjećala u zraku sve je primjetnija. Digitalci se razjurili po ulicama i parkovima i snimaju prve stotine fotografija, radijski reporteri nagovaraju polaznike i voditelje da im koješta priznaju izgovarajući to u praktične snimače koje vazda nose sa sobom, a dokumentaristi čekaju svoj red i pitaju nas što smo sve sanjali protekle noći, a što uopće, jer su im snovi ovogodišnja tema.

Polaznici specijalizirane radionice za tv-reportažu odvezli su se do Donje Dubrave. Smještena između Donjeg Vidovca, Legrada i Malog Bukovca, praktično na granici s Mađarskom, blizu ušća Mure u Dravu, nekada je bila poznata kao obrtničko središte istočnog Međimurja i lokacija utvrde Novi Zrin, a danas ima oko dvije i pol tisuće stanovnika. Poslije Hrvata, kojih je skoro 99%, najbrojniji su – Rusi!

Nedavno su, pri uređenju staza na općinskom groblju, pronađene neke strukture za koje jedni tvrde da su okamenjeni korijeni čempresa, a drugi da su fosilizirane glave Vanzemaljaca. Što je istina, utvrdit će ekipa koju vodi Dražen Ilinčić sa stručnim suradnicima Darkom Drinovcem i Janom Klemscheom. Premijera je već zakazana za četvrtak, 29. kolovoza, na svečanoj prezentaciji rezultata ovogodišnje Škole medijske kulture. I podjeli zasluženih diploma.

Pri radu na terenu vidljive su sve značajke ove radionice. Polaznici snimaju sami, i zvuk i sliku, vode razgovore s ljudima s kojima su unaprijed to dogovorili i sa slučajnim prolaznicima koji se, kao i obično, dijele na one koji ništa ne znaju i najte me niš' pitati i one koji znaju sve i pričali bi pola sata. Voditelji se mudo drže po strani, ali su tu da odgovore na svako moguće pitanje i nedoumicu polaznika, da sugeriraju kut kamere i provjere je li sve skopčano kako treba biti, no reportaža mora biti prvenstveno djelo samih polaznika. Polaznica, točnije, jer su sve žene. Jednoj je tlak opasno nizak pa za trenutak sjeda na posudu s cvijećem ispred zgrade općinske uprave. Skoro se nametnula nova tema, o naporima terenskoga rada, ali srećom tlak se ubrzo podigao, a s njim i polaznica, uzela kameru u ruke i nastavila gdje je i stala.

Na prvom stupnju seminara medijske kulture dr. Hrvoje Turković govorio je o strukturi filmskog djela, a polaznicima drugog stupnja mr. Marko Rojnić o uvođenju zvuka u film. Na jutarnjoj analizi sinoć viđenog filma Komformist redatelja Bernarda Bertoluccia, iz 1970. godine, s polaznicima je razgovarao uvodničar Boris Poljak, filmski snimatelj.

O pripremama i organizaciji Škole medijske kulture cijelu godinu prije njezina početka brine Savjet ŠMK čiji je predsjednik Nikica Gilić, njegov zamjenik Bruno Kragić, voditeljica ŠMK Vera Robić-Škarica, tajnica ŠMK Kristina Dorić te članovi Vesna Lendić Kasalo, Carmen Lhotka, Edo Lukman, Mira Kermek-Sredanović, Slavica Kovač, Jelena Modrić, Irena Paulus, Dubravka Težak, Snježana Tribuson i Hrvoje Turković.

U proteklih petnaest godina članovi Savjeta su bili i Ante Peterlić (predsjednik od 1999. do 2007.), Petar Krelja (predsjednik od 2008. do 2010.), Dario Marković, VanjaHraste (tajnica ŠMK od 2008. do 2011.), Nada Babić, Mirela Barbaroša-Šikić, Olga Jambrec, Mato Kukuljica, Vjekoslav Majcen, Krešimir Mikić, Zoran Tadić i Stjepko Težak.

Neki od njih više nisu među nama. Ili nam se samo tako čini?

Duško Popović

22.08.2013.