15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Više radno nego svečano

Ovogodišnja je, 15. i jubilarna škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić svečano otvorena u ponedjeljak, 19. kolovoza u čakovečkom Centru za kulturu u kojem se održava četvrtu godinu za redom, od 2010. Da će i ova Škola, kao i proteklih četrnaest, proći puno više u radnom nego svečanom duhu osjetilo se i na kratkoj svečanosti otvaranja, na kojoj su govorili voditeljica ŠMK Vera Robić-Škarica i predsjednik Savjeta ŠMK dr. Nikica Gilić. Zaželjeli su polaznicima i voditeljima te organizatorima uspješan rad u idućih deset dana, do prezentacije učinjenog i podjele diploma koja će se dogoditi 28. i 29. kolovoza.

Na prvom stupnju seminara medijske kulture polaznicima će o povijesti filma govoriti dr. Bruno Kragić, o zaštiti audiovizualnoga gradiva Carmen Lhotka, filmska montažerka, o teoriji filma mr. Marko Rojnić, o strukturi filmskoga djela dr. Hrvoje Turković, o uvodu u animaciju i zagrebačkoj školi dr. Midhat Ajanović, o filmskim vrstama dr. Hrvoje Turković, o temi od ideje do knjige snimanja Marina Zlatarić, prof., o medijima kao izvannastavnim aktivnostima (radio, fotografija, film) Melita Horvatek Forjan, prof., o interpretaciji filma, televizijske emisije – metodičkim pristupima nastavnomedijskom programu Mirjana Jukić, prof., o Blažekovićevoj adaptaciji Šegrta Hlapića s posebnim osvrtom na medijske postupke Astrid Pavlović, prof., o hrvatskom filmu do 1941. dr. Hrvoje Turković, o hrvatskom filmu od 1941. dr. Tomislav Šakić, o vrstama i metodama dokumentarnog filma Diana Nenadić, filmska kritičarka, a o metodičkoj obradi ostalih medija osim filma i televizije (Internet, strip, e-novine, plakat, radio...) Slavica Kovač, prof. Bit će održan i niz vježbi koje će voditi Marina Zlatarić, Melita Horvatek Forjan, Astrid Pavlović, Mirjana Jukić i Slavica Kovač.


Prizor iz filma Sjever sjeverozapad Alfreda Hitchcocka

Na drugom stupnju polaznici slušaju predavanja dr. Nikice Gilića o primjeni tekstovaHrvoja Turkovića u analizi filma, dr. Irene Paulus o glazbi u hrvatskom filmu, mr. Marka Rojnića o filmu u nacističkoj Njemačkoj, dr. Rajka Petkovića o ruskom filmu do raspada SSSR-a, dr. Midhata Ajanovića o nadrealizmu i filmu, dr. Ivane Keser o filmovima Jean-Luca Godarda, dr. Janice Tomić o novijem skandinavskom filmu, Diane Nanadić, filmske kritičarke o rumunjskom filmu te prof. Rade Šešić o indijskomfilmu. Metodičke vježbe za nastavu filma u srednjim školama održat će Ana Đorđić, prof. i Jelena Modrić, filmska montažerka.

Polaznu radionicu za dokumentarni film vodi Damir Čučić, filmski redatelj, za igrani film Snježana Tribuson, filmska redateljica, za TV-reportažu Dražen Ilinčić, filmski kritičar te za animirani film Edo Lukman, voditelj ŠAF-a. Specijalizirane radionice za kameru i snimanje vode Boris Poljak, filmski snimatelj, za montažu Ivana Fumić i Slaven Zečević, filmski montažeri, za postprodukciju zvuka Dubravka Premar, montažerka slike i zvuka, za digitalnu fotografiju Darije Petković, sveučilišni profesor, za radio reportažu Višnja Biti, novinarka, a za radio dramu Pavlica Bajsić.

Sudionici 15. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić pogledali su i film Alfreda Hitchcocka Sjever-sjeverozapad iz 1959. godine, o kojem će analitički razgovarati idućeg dana, uz vodstvo dr. Brune Kragića. Kino u čakovečkom Centru za kulturu nedavno je digitalizirano pa je projekcija imala dodatnu kvalitetu, a sa zanimanjem se očekuju reakcije polaznika, i na film i na projekciju.

Škola u utorak, 20. kolovoza nastavlja rad u oba stupnja seminara te u svim radionicama.

Duško Popović

20.08.2013.