Ljetna Škola Filma Gunja

Budućnost je već počela

U više od trideset godina postojanja, pod raznim imenima i u raznim organizacijskim oblicima, pa i sa različitim sadržajima, ali uvijek po inicijativi i u skladu sa zamislima mentora i voditelja Josipa Krunića, dugogodišnjeg, sada već umirovljenog profesora Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji, Multimedijalni centar – Studio kreativnih ideja Gunja i njegovi mladi autori snimili su više od 75 dokumentarnih ali i igranih filmova te brojne televizijske i radijske emisije i priloge. Mnogi su među njima nagrađivani kod nas i u svijetu. O popularnosti i prepoznatljivosti gunjanskoga projekta između ostaloga svjedoči i podatak o više od 150.000 posjeta njihovoj web stranici i brojni lajkovi pristigli, što bi se reklo, iz cijeloga svijeta!

Na tim je temeljima nekolicina mladih članova, no ipak već veterana SKIG-a, danas na studiju ili pri kraju studija na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti odnosno Fakultetu političkih znanosti, stvorila koncept, organizaciju i provedbu Ljetne škole. Duh zajedništva i vokacija prijenosa znanja i iskustva na mlađe generacije, kako bi se uspješna priča filmaša i multimedijalaca iz Gunje nastavila i ubuduće, okuplja ih svakog ljeta, od 2010. godine, a nosi ih upravo spoznaja o važnosti širenja medijske, posebno filmske kulture na mlađe naraštaje. Uspješnost SIKG-ovskih projekata uvijek je ovisila o uzajamnoj povezanosti generacija i spremnosti starijih da uče mlađe, a mladih da usvajaju dobru praksu i nagomilana znanja onih prije njih. I da nastave raditi zajedno.

Četvrta Ljetna Škola Filma Gunja otvorena je 5. kolovoza projekcijom igranog filma Haralampije, snimljenog u radionici igranog filma prošle godine. Okupila je četrdesetak polaznika iz Hrvatske, od Poreča i Rijeke do Zagreba te Osijeka, Županje, Posavskih Podgajaca, Rajeva Sela i naravno Gunje, ali i iz Austrije i Njemačke, a oni su radili u četiri radionice, igranog filma, koja je pod vodstvom Ivana Kelave i Marka Dugonjića privukla više od polovice sudionika, zatim radionici filmske montaže, koju je vodio Bojan Perić, novinarskoj s voditeljima Ivanom Kelava, studenticom novinarstva te magistrom televizijskog novinarstva Sašom Dugonjićem i po prvi puta street art radionici, koju su vodili također domaći dečki iz Županje, Marko, Nikola i Mislav, a pozabavili su se oslikavanjem zidova hodnika koji vodi od škole do sportske dvorane i prostorija SKIG-a.

U petak, 9. kolovoza održana je i završna projekcija ovogodišnje LJŠFG, pred brojnom zainteresiranom publikom i s dvije premijere, kratkog igranog filma Kako je bilo na rođendanu, o odlasku sestre i brata na tulum, pri čemu bi starija sestra trebala paziti na brata, ali ga zaboravlja, koji je snimljen u toku održavanja Škole te diplomskog dugometražnog igranog filma Ivana Kelave Košnica, koji je prije Gunje već prikazan na festivalima u Puli, San Sebastianu, Tel Avivu, Pragu, Zagrebu i drugdje.

Tristotinjak oduševljenih posjetitelja i razumljiva najava nastavka Ljetne Škole Filma Gunja već idućeg ljeta, s realnim uvjerenjem organizatora da će postati pravom tradicijom u ovom dijelu Slavonije i Hrvatske, najbolji su poticaj mladim sudionicima da dođu u Školu ili da se vrate, ako su već bili. A da učenja nije nikada dosta svjedoči i njihov mentor Josip Krunić koji uskoro sjeda u klupe Drugog stupnja seminara medijske kulture na jubilarnoj, 15. školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Stečena će znanja, kao i uvijek, nesebično prenijeti kolegama iz SKIG-a. I skupa s njima nastaviti dalje. Budućnost je već počela!

Duško Popović

13.08.2013.