Zagreb upoznao Anu Bilankov!

Pred stotinjak gledatelja u velikoj dvorani kina Tuškanac sinoć se zagrebačkoj publici predstavila mlada autorica Ana Bilankov. Naime, Hrvatski filmski savez pružio je gledateljima jedinstveno – 2u1 iskustvo, spajajući dva vlastita sektora – program Kratki utorak, čiji je zadatak prezentirati hrvatski kratki film i filmsku produkciju u okviru koje godišnje nastaje u prosjeku sedam novih, također kratkih filmova.

Tako je izuzev Aninog najnovijeg filma, dokumentarca s primjesima eksperimentale, U ratu i revoluciji, publici predstavljena i retrospektiva njenih radova i to retrogradnim slijedom: ukupno deset video radova u razdoblju od 2011. do 2002. godine. Indikativna je činjenica da se većina radova po prvi put mogla vidjeti na velikom platnu s obzirom da su mahom bili kreirani kao sastavni dio Aninih izložbenih postava.

Eksperimentalno-dokumentarni video U ratu i revoluciji govori o osobnoj i kolektivnoj amneziji tokom političkih promjena i rata početkom 90ih godina u Hrvatskoj. Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-ogodišnjom bakom, koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti kao  učiteljice u antifašističkom pokretu tokom 2. svjetskog rata na osnovu fotografije u knjizi Škola u ratu i revoluciji, koju je napisao bakin muž i autoričin djed. Te slike izmjenjuju se sa snimkama fragmenata knjiga iz njihove privatne biblioteke i izjavama nekolicine zagrebačkih intelektualaca na temu ideološkog micanja ne samo te konkretne već i mnogih drugih knjiga, koje su, obilježene kao nepodobne ili komunističke od strane nove hrvatske države početkom 90ih godina, nestale iz knjižara i biblioteka.

07.12.2011.