Novosti

Facebook HFS
20.02.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Goran Šporčić, prof,

Filmska družina OŠ Stjepana Kefelje u Kutini djeluje gotovo od samog početka postojanja škole, unatrag više od četrdeset godina, dok su je vodili Stjepan Tkalec,  pa Josip Rehtaček i Branka Kranjčević. Nekad je voditelj bio i profesor povijesti Ivica Petrović, današnji ravnatelj (koji je 2005., kad je ovdje održana 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži, zadnja tog imena jer su se mladi odvojili u svoju reviju već iduće godine, bio polaznik ŠMK), a te je godine ovdje došao raditi i Goran Šporčić, kao profesor informatike i tehničke kulture te voditelj izvannastavne robotike. Rođen u Repušnici, odmalena je naučio cijeniti težak rad, a završivši Tehnički fakultet prije škole je radio u dvjema kutinskim tvornicama te u automobilskoj industriji. No, već je od srednjoškolskih dana znao da želi podučavati  djecu, baš poput svog oca, profesora povijesti. I brat je završio kao profesor na fakultetu.    

Kad je novi ravnatelj 2015. preuzeo dužnost (dvije godine prije ovdje je održana i 51. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece) povjerio je filmaše profesoru Šporčiću. I toplo mu preporučio da i sam postane polaznikom Škole medijske kulture!   

Prva radionica na kojoj je sudjelovao bila je kamera i snimanje kod Borisa Poljaka, gdje je dobio elementarna znanja ali i spoznao neke napredne tehnike snimanja, koje su ključne za uspješan rad i Goran ih stalno prenosi učenicima koji su se opredijelili za snimanje ali i redateljima filmova u njihovoj filmskoj družini. Već sljedeće godine, vođen osjećajem, opredijelio se za eksperimentalnu radionicu voditelja Damira Čučića u kojoj je bio tri puta zaredom. Voli apstraktnu umjetnosti i eksperimentiranje, a Damir i Boris imaju veliki utjecaj u svemu onome što prenosi na male filmaše u filmskoj družini. Posebno se ponose dokumentarnim filmom Korita, kratkim igranim O+O te hibridnim igrano-animiranim ZOE, za koje su dobili cijeli niz nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. 

I ljubav prema filmu njemu i bratu usadio je otac. Gledali su dosta filmova i smatrao je  da ponešto zna o njima. No, pravu evoluciju u odabiru filmova koje valja gledati i što treba gledati kod filma donijele su mu večernje projekcije u Školi medijske kulture te jutarnje analize koje se protežu kroz svih deset dana škole. Svake godine iznova  je oduševljen izborom i analizom filmova vrsnih predavača poput Hrvoja Turkovića, Brune Kragića, Marka Rojnića, Midhata Ajanovića, Rade Šešić i drugih. Analize netom gledanih filmova započinju odmah po izlasku iz projekcijske sale u društvo ostalih sudionika i nezaobilaznog dugogodišnjeg polaznika drugog stupnja ŠMK-a Tomislava Kvaternika.

Goran bi volio biti polaznikom svih radionica i seminarskih programa istovremeno, što jednostavno fizički nije moguće, pa zato redovno pod pauzama ispituje polaznike ostalih radionica što su radili ne bi li upio barem djelić one energije koja im je prenesena na njihovim radionicama.

Posebno cijeni entuzijazam i strast ljudi koji vode Školu medijske kulture, koja traje i nakon završenih deset dana radionica, kroz znanja koja se prenose djeci, budućim filmašima i kroz brigu Hrvatskog filmskog saveza o filmskim družinama i klubovima.
Kod učenika (i kod svih ljudi) osobito cijeni nesebičnost, toleranciju, iskrenost i osjećajnost, a u slobodnom se vremenu najviše bavi prijateljskim druženjima, filmovima, sportom i računalima.

Uvijek je spreman pomoći kolegama na Školi medijske kulture, ako treba i glumeći u filmovima. Začudo, uvijek glumi kakvog romantičnog heroja, princa, ljubavnika. I to mu dobro leži! 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dvanaesto Gledalište KKZ

Nagrada Maksimilijan Paspa

Na početku je, u petak navečer, održan audio-vizualni performans člana Kino kluba Split Marina Tudora Jedan od 2040 razloga za dijapozitivni performans u ovom kinu, koncipiran temeljem pojmova žùrnāl - film koji prikazuje najnovije svjetske događaje... »više

Hrvatska premijera filma IKEA for YU na ZagrebDoxu

U regionalnoj konkurenciji međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, za nagradu Veliki pečat, natječe se film IKEA for YU redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić. »više

EKSPERIMENTALNI EP 'DOG STAR MAN' STANA BRAKHAGEA NA KRATKOM UTORKU

Na Kratkom utorku 19. veljače u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu imati ćete jedinstvenu priliku pogledati kultni eksperimentalni ep u pet dijelova 'Dog Star Man' najvećeg umjetnika američkog avangardnog filma Stana Brakhagea... »više

Promocija knjige Tomislava Čegira

Filmski osvrti

U knjižari Matice hrvatske u Zagrebu je u četvrtak, 7. veljače, promovirana najnovija knjiga filmskog i likovnog kritičara Tomislava Čegira Filmski osvrti-autorske i žanrovske perspektive. Riječ je o zbirci od četrdeset i osam tekstova... »više