Novosti

Facebook HFS
30.01.2019.
Filmsko stvaralaštvo djece i mladih
Nova radionica u Dubrovniku

Sad već tradicionalna radionica u okviru programa Foruma mladih odnosno Mladi i Grad skupa u Dubrovniku, svojevrsna smotra jednogodišnjeg filmskog stvaralaštva dubrovačke djece i mladih, okupit će u kinu Sloboda, u srijedu, 30. siječnja, publiku i  autore čak devetnaest filmova snimljenih protekle godine.

Na programu su dva igrana filma grupe autora, Mačak u vreći mlađih polaznika radionice za igrani film, s voditeljima Jurom Trojom i Noom Nikolićem, duhovita priča o djevojčici koja je svima naporna, ali se bez nje jednostavno ne može odnosno Nećete vjerovati što se dogodilo starijih polaznika radionice, koju su vodili Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić, fantastična priča o njemačkim kupidonima koji su greškom GPS-a i moderne tehnologije zalutali na Šipan, pa na smiješan i šarolik način proširili ljubav na sve strane te animirani film Tajna čarobnog Šipana polaznika radionice animiranog filma, koju su vodili Iris Lobaš Kukavičić i Nikola Kapidžić, zanimljiva priča s bajkovitim preokretom, sva tri snimljena na prošlogodišnjoj, petnaestoj i jubilarnoj Ljetnoj školi filma Šipan.

Mladi se Dubrovčani filmu uče od ranih godina o čemu svjedoče i igrani film Bez signala, kojeg su u suradnji s Audiovizualnim centrom Dubrovnik snimili učenici Osnovne škole Marina Držića, namjenski Stop nasilju autora Marina Matića iz OŠ Ivana Gundulića, stvaralačko video prepričavanje Ribar Palunko i njegova žena Davora Šoše iz OŠ Lapad te video rad Himna škole na znakovnom jeziku učenika OŠ Mokošica.

Najviše je, čak devet, filmova autora iz Udruge Luža te kolega iz drugih sredina s kojima je ostvarena suradnja. Samostalno su to igrani filmovi osnovnoškolske grupe autora Tvoje lice zvuči poznato… odnosno Suze, pa igrani film Safety first Leonarde Fabris i Mateje Ivančić i eksperimentalni rad Leonarde Fabris Yatoo, a zatim tri ostvarenja nastala u suradnji s Froomom, kao radionice na Dubrovnik Film Festivalu, od igranog filma Bolje da su ođe grupe autora iz napredne radionice, preko TV vijesti grupe autora s početne radionice do animiranog filma Veliki san male mačke grupe autora s početne radionice, a kvalitetnu je suradnju Udruga Luža ostvarila na DUFF-u i s Anilupom što je rezultiralo između ostaloga animiranim filmom grupe autora s radionice Stop animation workshop. U suradnji Udruge Luža i Gimnazije Dubrovnik odnosno autorica Leonarde Fabris I Mateje Ivančić nastala je i kratka video reportaža Povratak Liliputanaca-epizoda Požega.  

Konačno, na radionici Filmsko stvaralaštvo djece i mladih bit će prikazani i igrani filmovi Surfing The Night, ostvarenje samostalnog autora Tina Eercegovića, odnosno filmovi Mama grupe autora iz Muškog učeničkog doma Dubrovnik i Miris glazbe grupe autorica iz Učeničkog doma Paola di Rosa.

Projekt Forum mladih u Dubrovniku je utemeljen na programu Mladi i Grad skupa, a djeluje od 2007. te su mu ciljevi podrška djeci i mladima za sudjelovanje u nizu aktivnosti, projekata i manifestacija, inicijativa za nove sadržaje i oblike suradnje djece i mladih s upravom Grada te javna eksponiranost kvalitetne međugeneracijske i međusektorske suradnje. Projekt ima svoju stavku u gradskom proračunu te financira sadržaje koji doprinose kvaliteti života djece i mladih, posebno na području umjetničkog i tehničkog djelovanja.

Projekt se ostvaruje u suradnji, između ostalih, s Kinematografima Dubrovnik, Audiovizualnim centrom Dubrovnik, Art radionicom Lazareti, Udrugom Luža odnosno Ljetnom školom filma Šipan te Društvom Naša djeca i osnovnim i srednjim školama Dubrovnika.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dokumentarno-igrana serija na HRT

Sindrom Halla

Josip Halla je rođen 28. ožujka 1879. u Osijeku, a u Zagrebu je učio fotografski zanat i negdje 1902. pokrenuo svoj putujući kinematograf. Već iduće je godine u Zürichu, na studiju tehnike, a uskoro i u Berlinu, gdje kod pionira njemačkog filma Oskara Messtera studira filmsku fotografiju... »više

Otvaranje nove sezone kluba Pulske filmska tvornice uz Filmski kviz

Ovog četvrtka, 24. 01. u 20 sati  Filmskim kvizom otvaramo novu sezonu kluba Pulske filmske tvornice... »više

AFRIČKE AVANTURE JEANA ROUCHA, OCA CINÉMA VÉRITÉA NA KRATKOM UTORKU

Na prvom Kratkom utorku ove kalendarske godine, 29. siječnja, u 19 i 21 sat u kinu Tuškanac u Zagrebu, prikazat ćemo dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena - Jeana Roucha... »više

Kino klub Split

U Barceloni

Bugarska filmska kritičarka Mariana Hristova je, u funkciji selektorice, odabrala deset filmova iz arhiva Kino kluba Split koji će 24. siječnja biti prikazani u Centru za suvremenu kulturu u Barceloni (CCCB). Hristova je u ljeto 2016. bila polaznica međunarodne radionice 5C namijenjene mladim filmskim... »više