Novosti

Facebook HFS
25.07.2018.
Premijerna projekcija filma Luke Klapana
Sakreštan

U katoličkoj crkvi se sakristanom (prema srednjovjekovnom latinskom sacristanus) naziva poslužitelj u sakristiji, odnosno osoba koja se brine za crkvu, crkveno ruho i posuđe te pomaže svećeniku, a najčešće je i zvonar. Film Sakreštan slikara i redatelja (scenarista, snimatelja i montažera) Luke Klapana govori o tradicionalnim običajima vezanim za zvonjenje u idiličnom dalmatinskom gradiću Novigradu kod Zadra, pod drevnom forticom, na mjestu nekadašnje liburnske gradine pa rimske utvrde, koji polako gubi stanovnike (tek ih je petstotinjak, a prije petsto godina bilo ih je dvostruko više) pa onda naravno i vjernike koji dolaze u crkvu Gospe od sedam žalosti, a bavi se likom i djelom dugogodišnjeg, sa već skoro pola stoljeća staža, novigradskog sakreštana, svećenikovog pomoćnika i zvonara, danas već  sedamdesetogodišnjeg Stipe Ćorića. Autor se u dokumentarcu zapravo bavi malim i slabo vidljivim čovjekom kao posljednjim svjedokom običaja prostora u kojem živi. Vidimo tako da se Stipe bavi i ribarenjem i popravcima motora svoje brodice i gradnjom suhozida, a ljetne žege blaži gutljajem crnog, domaćeg vina, ali nekako ga svi pamte i prepoznaju kao sakreštana. I znaju da je već u solidnim godinama, no nekako ne bi voljeli da sve preuzme struja, već bi da njihov Stipe ručno zvoni i dalje, kako je uvik bilo.

Likovnjak u autoru nije mogao ne zabilježiti i brojne lirske trenutke, odbljesak sunca na moru, let i kliktanje galebova, sjenu oblaka koja se navlači iznad mjesta, ruzinave lance i mokre konopce, sve ono što čini život lijepim i bogatim.

Film je nastao u produkciji FFVAL-a iz Luke, gdje je Klapan dugo živio i vrijedno učio i snimao, a rađen je čak dvije protekle godine. Pokrovitelj je bila općina Novigrad koja je podržala razvoj projekta i pomogla pri nastanku filma te organizirala projekciju održanu 18. srpnja, u sklopu manifestacije Novigradsko kulturno lito, a stručnu je pomoć i suradnju pri nastanku filma osigurao voditelj Etnološke zbirke Novigrad i vrsni poznavatelj bogate tradicijske baštine koja je prisutna na ovom prostoru Jadran Anzulović.  

Žitelji Novigrada polusatnu su projekciju, održanu na škalinan u središtu mjesta,   koju su popratili prigodnim programom, uz poeziju dvoje domaćih pjesnika i riječi svećenika don Pavla Kere koji je dodatno objasnio pojam iz naslova filma, pogledali u blaženoj tišini, poslije čega su živo komentirali i prisjećali se vlastitih uspomena na bivše sakreštane i zgode iz Stipina života.

Uskoro će Sakreštan biti prikazan i na međunarodnom festivalu etnološkog televizijskog filma FESETEF koji se održava u Kučevu u Srbiji, u sklopu manifestacije Homoljski motivi. A Luki Klapanu su Novigrađani obećali obnoviti dio opreme i nabaviti mikrofon Rode NTG-3, kako bi lakše i kvalitetnije nastavio snimati svoje filmove o rodnomu kraju (neki su projekti već u najavi pa i u realizaciji).

Jedan od sve rjeđih pravih filmskih amatera u nas, Luka Klapan se i najnovijim ostvarenjem dokazao kao vrstan autor, koji osjećaj za kadar i estetiku filma uspješno spaja s vrijednim temama i ljudima čije sudbine valja zabilježiti, pa je većim dijelom svog dosadašnjeg opusa i sam postao neka vrsta sakreštana, upozoravajući na potrebu čuvanja tradicija i načina života koji polagano nestaje. Zahvaljujući njemu, ostat će bar zabilježen na filmskom zapisu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ BEZINOVIĆU, STOLICI I KRATKOM IZLETU

Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica dobitnici su ovogodišnje Nagrade “Vedran Šamanović” za scenarističku adaptaciju romana Kratki izlet Antuna Šoljana u istoimenom igranom filmu i prošlogodišnjem dobitniku Velike Zlatne Arene... »više

Uskoro počinje vruće ljeto s filmskom ekipom u Kraljevici!

10 mladih polaznika potegnulo je čak iz Amerike kako bi sudjelovali na ovogodišnjoj filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici. »više

Giffoni Experience – talijanska ekspedicija mladih hrvatskih filmaša

Od Hollywooda do Cannesa: Hrvatski filmski savez nastavlja uspješnu suradnju s jednim od najvećih međunarodnih festivala za djecu i mlade koji pruža priliku za upoznavanjem »više