Novosti

Facebook HFS
30.05.2018.
Na svjetskim festivalima dječjeg stvaralaštva
Moj svakodnevni život

Filmske radionice FROOOM u organizaciji Bacača Sjenki zanimljiva su kombinacija dramskih vježbi, ali i vježbi tehničkoga tipa, vježbi filmskog jezika, projekcija filmskih programa i vođenih diskusija o filmu, a posebna im je vrijednost da je osigurano i stalno prisustvo psihologa. Radionice traju ukupno 28 školskih sati, namijenjene su prvenstveno učenicima od devet do dvanaest godina, a kvalitetna provedba ne dopušta više od osamnaest polaznika istovremeno.

Pod sloganom Što ne vidiš gledajući film? Frooom filmske radionice održavaju se od 2012. godine kao jednotjedni cjelodnevni moduli filmskog odnosno medijskog opismenjavanja. Radionice se održavaju u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, Komiži, Splitu, Sinju, Prelogu i drugdje, a kroz tri modula, od naprednog do majstorskog, polaznike vodi ekipa organizatora i realizatora kojoj je na čelu voditelj Bacača Sjenki, redatelj i glumac Boris Bakal.

Razumljivo je da je najbolja provjera kvalitete stečenoga znanja i novih sposobnosti stvaranje vlastitih radova. Svake godine u sklopu Frooom filmskih radionica za djecu nastane više desetaka kratkih filmova najrazličitijih žanrova, a neki od njih dobiju i priliku okušati se s radovima drugih autora na domaćim i međunarodnim festivalima.

Tako se između ostalih i Frooomopolis, jedan od filmova s početne radionice održane 2017. godine u Prelogu, našao u službenoj selekciji varaždinskog festivala VAFI u  kategoriji autora od jedanaest do četrnaest godina, a svoju festivalsku karijeru upravo započinje Moj svakodnevni život, kratki film nastao u sklopu filmske radionice koju je vodila Lea Mileta, snimateljica i montažerka s bogatim iskustvom stečenim na snimanjima brojnih filmova raznovrsnih žanrova. Kao asistentica je između ostaloga radila na montaži od kritike i publike hvaljenog filma redatelja Bobe Jelčića Obrana i zaštita, s montažerkom Ivanom Fumić. Skupina djece osmislila je priču, snimila i montirala svoj igrani film.

Nakon prikazivanja na CHINH - Indijskom dječjem filmskom festivalu u New Delhiju film je svoje autorice Mateju Martinec, Mirelu Mišić i Nelu Ibrašimović, zajedno s mentoricom Leom, odveo na gostovanje u Albaniju, na Međunarodni filmski festival kinematografije za društvo budućnosti A - FestFilmROZAFA2018, gdje su od 16. do 25. svibnja sudjelovali u konkurenciji filmova za mlade do petnaest godina. Festival je namijenjen djeci i mladoj publici, a održan je na Skadarskom jezeru. Bila je to izvrsna prilika da sudionici pogledaju nekoliko stotina dječjih kratkih filmova prispjelih iz cijelog svijeta, upoznaju se s vršnjačkim kolegama i steknu nova i dragocjena iskustva.

Ovog ljeta u zagrebačkoj OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića održat će se i radionica Pet  tjedana igranja s filmom i oko filma!, kao promišljanje digitalne osobnosti, sigurnosti, mišljenja i djelovanja.

Bacači Sjenki su neprofitna međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo i promišljanje intermedijalnih umjetnosti koja se ponajviše bavi demokratizacijom i edukacijom građanstva. Osnivači su 2001. godine bili Boris Bakal i Katarina Pejović, a ovim filmskim radionicama šire polje djelovanja i prema mlađoj populaciji.

Upravo traje procedura ulaska Bacača Sjenki kao punopravnih članova u Hrvatski filmski savez.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost u kinu Tuškanac

Od 24. do 31. svibnja u kinu Tuškanac na programu je velika retrospektiva hrvatskih igranih i dokumentarnih filmova 1960-ih koja se održava u sklopu aktualne izložbe Muzeja za umjetnost i obrt 'Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost'... »više

Deveti VAFI i prvi RAFI

U dva grada

RAFI će, po prvi put, biti održan od 28. do 30. svibnja u Rijeci, s osam službenih projekcija na kojima će biti prikazano 77 profesionalno napravljenih filmova za djecu i mlade do osamnaest godina, podijeljenih u četiri dobne kategorije, a odabrale su ih osnivačica VANIMA-e Dubravka Kalinić Lebinec... »više

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Novo iskustvo

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo (prvih jedanaest odvijali su se pod imenom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva) odnosno osmi Dječji filmski kamp autora i voditelja projekta novinara Duška Popovića održani su od 18. do 21. svibnja... »više

Filmski četvrtak u HDA

Grad raste

Nastavljajući s nizom projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskog filmskog arhiva, u okviru tradicionalnog Filmskog četvrtka u HDA, 17. svibnja su prikazana četiri igrano-dokumentarna filma od kojih je prvi bio Koraci grada redatelja Branka Majera, iz 1957. godine... »više