Novosti

Facebook HFS
23.05.2018.
Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo
Novo iskustvo

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo (prvih jedanaest odvijali su se pod imenom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva) odnosno osmi Dječji filmski kamp autora i voditelja projekta novinara Duška Popovića održani su od 18. do 21. svibnja ove godine, u suorganizaciji Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je i pokrovitelj susreta, i Hrvatskog filmskog saveza.

Prvi je takav susret održan 2007. godine u Motovunu, u okviru programa Ljetne škole unapređenja zdravlja Hrvatske mreže zdravih gradova, a u suorganizaciji s Hrvatskim filmskim savezom, dok se idućih godina u kontinuitetu održavao u Motovunu, Poreču, Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu, povremeno i uz Dječji filmski kamp. U organizaciji i provedbi proteklih su godina sudjelovali i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Županije istarske, Fond Zdravi grad Poreč, Društva Naša djeca Motovun odnosno Poreč, Osnovna škola Rudeš iz Zagreba, Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ŠNZ Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na susretima Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo te Dječjem filmskom kampu sudjeluju učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno onih koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

Na dvanaestom susretu Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo, u ponedjeljak, 21.  svibnja, profesorica Ana Borovečki kratko je govorila o filmskom stvaralaštvu na ŠNZ tridesetih godina prošloga stoljeća, a zatim su prikazani Stvarnost ili ne?, animirani, ŠAF Čakovec, Da bismo srcem gledati znali, TV-reportaža, OŠ Strahoninec, Slagalica dobrote, slobodni stil, OŠ Bršadin, Vukovar, Prva ljubav, radionički, Blank_filmski inkubator, Zagreb, Oči šute, slobodni stil, OŠ Bartola Kašića, Zagreb, Portret gospona Horvata, dokumentarni, OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica, Loreta i Nora, TV-reportaža, Z(k)adar, Zadar, Moji učenici, moj život, dokumentarni, OŠ Rudeš, Zagreb i Ti ćeš meni reć'!, slobodni stil,  Filmska družina ZAG, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb.

Na osmom Dječjem filmskom kampu od 18. do 21. svibnja održane su radionice za dokumentarni film, pod vodstvom Goranke Dimoski iz OŠ Eugena Kumičića, Velika Gorica te za animirani film koju je vodila Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec, a sudjelovali su učenici iz Čakovca, Strahoninca te dvije zagrebačke škole, Lovre pl. Matačića i Trnjanska, i po prvi put ravnopravno s njima studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stiglo se još, zahvaljujući dr. Aleksandru Džakuli, i posjetiti Dan otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković.

U dva su dana snimljeni animirani film Zdravko Dren, šarmantna priča o zdravom životu, zdravom snu, zdravoj prehrani, o ljubavi i o putovanjima zdravoga junaka po svemiru, odnosno dokumentarni Iste, a različite o dvije sestre, Nadi i Ivančici, jednojajčanim blizankama koje rade na ŠNZ, o njihovom djetinjstvu, mladosti, bavljenju rukometom, sličnostima i razlikama, povezanosti i odanosti.   

Među sudionicima dvanaestog Susreta odnosno osmog Dječjeg filmskog kampa bio je i nacionalni prvak HNK u Zagrebu Goran Grgić koji je dogovorio i nastavak suradnje i pokretanje radionice za glumu na trinaestom Susretu i devetom Dječjem filmskom kampu iduće godine, a posebno je veselo bilo vidjeti učenika četvrtog razreda osnovne škole i studenta četvrte godine medicine kako skladno i uzajamno si pomažući rade na izradi animiranog filma.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmski četvrtak u HDA

Grad raste

Nastavljajući s nizom projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskog filmskog arhiva, u okviru tradicionalnog Filmskog četvrtka u HDA, 17. svibnja su prikazana četiri igrano-dokumentarna filma od kojih je prvi bio Koraci grada redatelja Branka Majera, iz 1957. godine... »više

RADIONICA „OD SKRIPTA DO KAMERE“

Od 18. – 22.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se radionica „Od skripta do kamere“ pod vodstvom Pilar Palomero. Na petodnevnoj radionici polaznici će učiti što sve mogu učiniti za svoj projekt u pripremnoj fazi... »više

FILMOVI TOMISLAVA GOTOVCA NA PROGRAMU SLOVENSKE KINOTEKE

Slovenska kinoteka, Ljubljana, 16. i 17. svibnja 2018.
Uz retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca „Kuda idemo ne pitajte“, postavljenu od 12. travnja do 10. lipnja 2018. u ljubljanskoj Mestnoj galeriji... »više

Panorama: Zlatno doba korejskog filma, 1955-69

Kino Tuškanac donosi hrvatske premijere šest najznačajnijih naslova zlatnog doba korejskog filma, 1955-69. Od 17. do 23. svibnja kino Tuškanac prikazuje remek-djela Služavka (1960) i Zalutali metak (1961), u anketi Korejskog Filmskog Arhiva 2014. proglašene najboljim korejskim filmovima svih vremena... »više