Novosti

Facebook HFS
28.02.2018.
Promocija knjige Damira Radića
Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća

Filmski kritičar, autor nekoliko knjiga poezije, za koje je primio književne nagrade, i jednog egzistencijalističko-erotskog romana te suautor monografije Ante Babaja  Damir Radić promovirao je u ponedjeljak, 26. veljače, u dvorani Müller kina Europa u Zagrebu, svoju najnoviju knjigu Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća, a na  promociji su, uz autora, govorili urednica knjige Diana Nenadić i filmolog Bruno Kragić. Vidjeli smo i dva Radićeva kratka filma, dokumentarno-eksperimentalni Zima odnosno igrani Ništa se ne može vratiti, oba nastala 2017. godine. 

Damir Radić rođen je 1966. u Zagrebu, slušao je filmologiju na katedri prof. dr. Ante Peterlića, diplomirao povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se i snimanjem autorskih filmova od kojih su neki i nagrađivani pa je tako na Pssst! Međunarodnom festivalu nijemog filma osvojio jedno specijalno priznanje te Grand Prix - Velikog Brcka za rad Izgubljen u čekanju, a na Revijama hrvatskog filmskog stvaralaštva posebnu nagradu za Mima i Marta – aktivistički ljubavni film (skupa sa suprugom Sanjom Ribičić Radić) odnosno treću nagradu za Ništa se ne može vratiti.

Kao desetogodišnjak je počeo bilježiti prve dojmove o filmovima koje je gledao i njihov sve duži popis, a vremenom se sve više okretao filmskoj kritici, prvo kao strastveni čitatelj pa kao autor. Kritike, i filmske i književne, objavljuje u raznim medijima, posebno na Hrvatskom radiju gdje je i urednik (Filmoskop, na Trećem programu) te u tjednicima Vijenac, Nacional i Novosti. Dobitnik je nagrade Vladimir Vuković za kritičarski rad (2004), i drugih. Veliki je zagovornik domaćih filmskih kritičara, od Dragana Juraka i Janka Heidla te Mime Simić ili Srećka Horvata, koji se danas nešto manje tim bave, do Karle Lončar, a nije baš obožavatelj kritičarskog djela Nenada Polimca i Jurice Pavičića. Bio je član Kino kluba Pan. Okušao se i kao scenarista, no uglavnom radova koji nisu realizirani.

Filmaš zaljubljen prvenstveno u formu eksperimentalno-dokumentarnog filma od domaćih autora izdvaja Branka Bauera, Vatroslava Mimicu i Antu Babaju te Dušana Vukotića, Mihovila Pansinija i Tomislava Gotovca. I u poeziji i na filmu ga posebno zanima erotika.   

Knjiga Milenijsko kino - film na početku 21. stoljeća složena je od kritika koje je Radić već objavio u raznim medijima, najviše u Nacionalu, a bavi se prvenstveno filmskim  sukobima i okršajima stvarnosti i fikcije, ostvarajima istinitosti i realnosti (analognog) modernizma/realizma te konstrukcija i koncepcija zamišljenog (digitalnog/virtualnog) postmodernizma, pa odnosima politike, posebno ideologije i etike, hetero- i homo- erotike i estetike, utvrđenih i nepomičnih i klizećih odnosno pluralnih identiteta, iznad svega muškosti i ženskosti, ali i normativnih konstrukcija i vječnih subverzivnih  dekonstrukcija, pa odnosima reda i anarhije te sustava i pojedinca; reda i anarhije.

Autor se bavi suvremenim filmskim promišljanjima o materiji koju dobro poznaje i u kojoj se izvrsno pronalazi kao samozvani anarhoindividualistički desperado, a naglašava upravo one elemente koje iznad svega očekuje (a djelomično ih i sam autorski stvara) u filmu - duhovni izazov, erotski doživljaj i sofisticiranu subverziju.

Kritike su relativno recentne, objavljene unatrag prvih deset godina novog milenija, a za očekivati je da će kao i u vrijeme prvotne pojave izazvati brojne reakcije.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Filmska događanja

Dubrovnik i film

Prošlogodišnja uspješna filmska manifestacija Tišina, molim! – Film i Grad od 1919., ove se godine s konca travnja preselila na smrznuti početak ožujka, kada će se u nedjelju, 4. ožujka pod nazivom Dubrovnik i film održati svečano otvaranje... »više

Dodjela nagrade portala Dokumentarni.net

Oni samo dolaze i odlaze

Druga, živa i svečana, dodjela nagrade za najbolji hrvatski dokumentarni film 2017. godine po izboru portala Dokumentarni.net, održana je u petak, 23. ožujka, u MM centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a obje nagrade... »više

Revija dokumentarnog filma

DOKfilm '18

U dvorani mikro-KINA, na Trgu slobode u Belom Manastiru, i ove je godine održana već tradicionalna Revija dokumentarnog filma u organizaciji Foto-kino kluba Baranja-film i njegovog uvijek agilnog voditelja Deže Kučere te uz potporu HAVC-a... »više

Panorama: Španjolski filmski kanon

U petak, 23. veljače u kinu Tuškanac započinje program pod nazivom Panorama: Španjolski filmski kanon, u sklopu kojega će tuškanačka publika imati prilike pogledati izbor od šest antologijskih ostvarenja španjolske kinematografije... »više