Novosti

Facebook HFS
28.02.2018.
Dodjela nagrade portala Dokumentarni.net
Oni samo dolaze i odlaze

Druga, živa i svečana, dodjela nagrade za najbolji hrvatski dokumentarni film 2017. godine po izboru portala Dokumentarni.net, održana je u petak, 23. ožujka, u MM centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a obje nagrade, ona tradicionalna ili online izbor glavnog urednika portala Hrvoja Krstičevića te od ove godine uvedena nagrada uredništva u sastavu Hrvoje Krstičević, Iva Rosandić i Višnja Vukašinović,  dodijeljene su istom filmu. Dobitnik je Oni samo dolaze i odlaze autora Borisa  Poljaka, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza 2016. godine, koji na svoj karakteristično upečatljiv opservacijski način prati događaje na popularnoj splitskoj plaži Bačvice, odnosno za dosljedno provedenu autorsku poetiku jedinstvenu po radikalnom fiksiranju stvarnost. Specifičnim senzibilitetom i originalnošću Boris Poljak profilira se kao jedan od samosvjesnijih autora naše dokumentarističke scene, pridajući jednaku pažnju temi kojom se zaokuplja, kao i razvoju vlastitog filmskog izraza.

Boris Poljak rođen je 1959. godine u Splitu, a filmom se, nakon i uz bogati i plodonosni amaterski staž u Kino klubu Split, profesionalno bavi od 1991., kao  snimatelj i direktor fotografije te redatelj. Snimio je više od pedeset kratkometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, nekoliko igranih i više od dvjesto reklamnih spotova te je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima višestruko nagrađivan. Samostalno je režirao pet kratkometražnih filmova, od kojih tri u suradnji s Damirom Čučićem. Brojne nagrade na međunarodnim festivalima, uključujući Grand Prix na festivalu u Karlovim Varima, osvojio je filmom Autofokus (2013). Bio je jedan od organizatora Sabora alternativnog filma u Splitu od 1982. do 1988. godine i među pokretačima splitskog Međunarodnog festivala novog filma i videa. Za sebe kaže da ne snima filmove da bi se svidio publici i da se ne osjeća kao tipični dokumentarist, nego ga više zanima spoj eksperimentalnog i dokumentarnog.

Poljak je i dugogodišnji voditelj specijalizirane radionice za kameru i snimanje na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić te skupa s Damirom Čučićem voditelj radionice na Malom DOKUart-u u Bjelovaru, gdje radi s djecom, a na obje radionice (i još mnogima koje je održao u KKS i drugdje) nesebično dijeli svoje ogromno  snimateljsko i redateljsko iskustvo.

Oni samo dolaze i odlaze snimljen je kroz više dana, u ranu zoru, prije izlaska sunca i nešto kasnije, na poznatoj splitskoj plaži koja je mjesto (ne)običnih događanja i susreta, za neke, posebno mlade iz obližnjih klubova i kafića konac prethodnog dana i noćnih izlazaka, a istovremeno početak dana za starije kupače koji dolaze prije dnevne gužve i jakog sunca. Neki se tuku i svađaju, drugi se ljube (i još svašta) u moru, a stariji i teži sve to promatraju ili ne, svjesni da je život jedan veliki kontrapunkt.   

Nagrada je u obliku statuete autorice Hristine Rizzitelli, a program dodjele je poslije projekcije filma Oni samo dolaze i odlaze nastavljen u formi malog okruglog stola na kojem su sudjelovali redatelji koji su imali zapaženu ulogu u prošlogodišnjoj  domaćoj dokumentarnoj produkciji, odnosno Goran Dević, Jadranka Cicvarić Šiftar, Lidija  Špegar, Robert Tomić Zuber, Viktor Zahtila i Boris Poljak. Moderatorica je bila Višnja Vukašinović.  

Prošle je godine najboljim domaćim dokumentarcem proglašen debitantski film Pere Kvesića Dum spiro spero snimljen u produkciji Factuma 2016. godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Revija dokumentarnog filma

DOKfilm '18

U dvorani mikro-KINA, na Trgu slobode u Belom Manastiru, i ove je godine održana već tradicionalna Revija dokumentarnog filma u organizaciji Foto-kino kluba Baranja-film i njegovog uvijek agilnog voditelja Deže Kučere te uz potporu HAVC-a... »više

Panorama: Španjolski filmski kanon

U petak, 23. veljače u kinu Tuškanac započinje program pod nazivom Panorama: Španjolski filmski kanon, u sklopu kojega će tuškanačka publika imati prilike pogledati izbor od šest antologijskih ostvarenja španjolske kinematografije... »više

Film "Precijenjena dramaturgija" odnio dvije glavne nagrade 11. Gledališta Kinokluba Zagreb

11. Gledalište Kinokluba Zagreb održano 16. i 17. veljače u MM Centru, nakon dva uspješna filmska dana i zatvoreno je dodjelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima Kinokluba Zagreb za 2107. godinu... »više

Jedanaesto Gledalište KKZ

Apsolutna pobjeda Sunčice Ane Veldić

Redateljice Dalija Dozet i Nikica Zdunić te montažer i filmski kritičar Danijel Brlas su, kao članovi žirija, na kraju jedanaestog Gledališta Kinokluba Zagreb odlučili nagradu Maksimilijan Paspa dodijeliti filmu Precijenjena dramaturgija Sunčice Ane Veldić... »više