Novosti

Facebook HFS
05.10.2017.
DUff-ove radionice
Za djecu i mlade

Kao i uvijek, Dubrovnik Film Festival koji će se ove godine održati po šesti put, od 19. do 22. listopada, organizira i popratne programe među kojima su brojne filmske radionice. Namijenjene su prije svega djeci i mladima školske dobi, koji su kreativni, vole film, već su se okušali, ili bi to htjeli po prvi put, u crtanju ili pjevanju ili, dakako, glumi, a otvorene su i starijima.

Radionice koje počinju dan prije službenog početka DUff-a, dakle već u srijedu, 18. listopada, će polaznicima pružiti osnovna znanja o raznim aspektima filmskog stvaralaštva, pa se tako učenicima osnovnih škola nudi radionica stop motion animacije, koju će voditi magistra Hana Repše, vrsna animatorica iz Maribora, koja je s nekoliko kolega i autorica priručnika za animirani film Animirajmo! za polaznike vrtića i osnovne škole, a u Dubrovniku će se prije svega pozabaviti tehnikom kolaža i sačiniti animirani film o Marinu Držiću, odnosno radionica igranog filma za polaznike srednjoškolskog uzrasta, s voditeljima Zoranom Čatićem, nagrađivanim redateljem, radijskim voditeljem i edukatorom iz Sarajeva, pobjednikom Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi i njegovim kolegom i montažerom Mirzom Ajnadžićem, inače već afirmiranim voditeljima Ljetne Škole filma Šipan na kojoj su se potvrdili kao maštoviti i duhoviti, zabavni voditelji. Na radionici će polaznici fotografirati, snimati koristeći najnoviju tehnologiju, puno razgovarati i u tih nekoliko dana probati napraviti svoj film. Sigurni smo da će u tome i uspjeti.

Voditeljica radionice Movie Trailer, časna sestra Ružica Dodig, višestruko nagrađivana na domaćim i međunarodnim smotrama i festivalima srednjoškolskog filma i voditeljica filmske skupine u Učeničkom domu Paola di Rosa, bavit će se zajedno s polaznicima osmišljavanjem i snimanjem filmskih najava općenito, a posebno najava za kriminalističke priče, koje su već postale njena specijalnost, a za nešto starije polaznike će splitski videoumjetnik Hrvoje Zuanić, inače diplomirao na Odsjeku za film i video i profesor računalstva u Školi likovnih umjetnosti u Splitu, a honorarno zaposlen i kao snimatelj i montažer za index.hr, organizirati radionicu eksperimentalnog filma, na raznolikim razinama, dok će dubrovački audio artist, instrumentalist i skladatelj Haris Čustović, koji je u Dubrovniku završio muzičku školu za violinu i klavir, a u Londonu magistrirao ‘Sound Art’ na University Of Arts - London College of Communication te zatim i diplomirao pedagogiju na Greenwich Universityu, radio kao tonac, producent i dizajner zvuka te proveo četiri godine držeći predavanja, između ostalog, o muzičkoj produkciji i kompoziciji, korištenju tehnologije u izvedbi i teoriji zvukovne umjetnosti na odsjeku moderne glazbe Havering muzičke akademije, voditi radionicu naslovljenu osnove dizajna zvuka i kompozicije glazbe za video i film, čiji je dio i praktičan rad u procesu stvaranja ali i montaže zvuka.

Prijave na sve radionice na Dubrovnik Film Festivalu primaju se najkasnije do nedjelje, 15. listopada, a sudjelovanje na njima je besplatno.

Bogati programi radionica i kvaliteta predavača i voditelja garantiraju s jedne strane vrhunsku edukaciju o različitim sadržajima vezanim za filmsko stvaralaštvo, posebno djece i mladih, a s druge jednako dobru zabavu u opuštenoj atmosferi, pa se očekuje veliki odaziv potencijalnih polaznika.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

49. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Još samo sedam dana!

Vrbovec će od 24. do 26. studenoga biti domaćinom 49. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva na kojoj se prikazuju najbolji amaterski filmovi domaćih neprofesijskih autora. Rok za prijavu radova je 10. listopada, pa autorima ostaje još samo sedam dana za prijavu... »više

Objavljen je Zapis br. 82

Na mrežnoj stranici Hrvatskog filmskog saveza objavljen je novi, 82. broj Zapisa. Naslovnicu resi slika iz Dokumentarnog filma 'Sad ili nikad' Zorka Sirotića koji, u rubrici Iza kamere, u prvome licu iznosi svoj stav o tome što je potrebno za nastanak slikopisa... »više

Nove radionice Autorskog studija

Autorski studio -ffv ove godine u godišnjem programu „ONO KO… - Zoran Tadić“ organizira dvije radionice... »više

Kino Tuškanac od 2. do 7. listopada 2017.

Veliki naslovi brazilske kinematografije i recentne uspješnice

Ciklus kojim se kino Tuškanac sjeća lani preminulog, velikog, svjetski značajnog brazilskog redatelja Hectora Babenca, otvara njegov najpoznatiji film Poljubac žene pauka koji je Williamu Hurtu osigurao prvoga Oscara... »više