Novosti

Facebook HFS
01.08.2017.
Ljetna škola filma Šipan 2017.
Pred-jubilarna LjŠFŠ

Već po dobrom i ustaljenom običaju i program ovogodišnje Ljetne Škole Filma Šipan započinje koncertom, a u nedjelju, 6. kolovoza nastupaju Đani Stipaničev i Klapa Ragusavecchia. Uf, sreća je da je dubrovački šansonjer Ibrica Jusić odgulio koncert prošle, nesretne trinaeste godine, sa svim onim kišama i neverama, pa je sada dalmatinskom tenoru puno lakše, kažu gospari!

Svečano je otvaranje u ponedjeljak, kada će biti prikazani dokumentarni film Posao iz snova–Ljetna škola filma Šipan redatelja Zorana Ćatića, a poslije predstavljanja polaznika i voditelja ovogodišnjih radionica i dokumentarac Kino otok autora Ivana Ramljaka. U utorak su na rasporedu film Otkačeni otok s radionice igranog filma 2016., koju su vodili sarajevski autori Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić, a priča je to o ljubavi i blagostanju malog otoka zvanog Šipan koji je plovio po cijelom svijetu i odlučio se usidriti baš tu u Jadranskom moru, sve dok jednog dana djeca nisu kroz niz zagonetki pronašli sidro koje ga drži te animirani Vaiana-potraga za mitskim otokom američkog autora Rona Celemtsa, dok je u srijedu na programu igrani film Lav redatelja Gartha Davisa, prije kojeg će Vinko Mario Prizmić i njegovi gosti kroz program Water is Life-That magical game…some call it Le Petit Festival predstaviti dio sadržaja tog festivala.

Četvrtak će biti obilježen književnom večeri na kojoj sudjeluju Luko Paljetak i Boris Njavro, a zatim je na programu igrani film Buža redatelja Vanče Kljakovića, iz 1988. U petak će sudionici LjŠFŠ i turisti te stanovnici Šipana moći pogledati animirane Šipanske bajke s prošlogodišnje radionice te, uza sudjelovanje redatelja Dejana Aćimovića, igrani film Anka dok je u subotu na rasporedu prošlogodišnji rad filmskog vrtića pod vodstvom Mira Bronzića Quattro žurba, u kojem su najmlađi šipanski polaznici Škole dočarali atmosferu radionice u kojoj se nije smjelo kasniti, jer je kazna bila plaćanje sladoleda svima, a zatim dokumentarni film Antonije D. Carnerud Skrivena strana medalja na čijoj će projekciji uz autoricu biti i glavni junak filma, paraolimpijac Mihovil Španja.

Sve se projekcije održavaju pod starim platnjom, a nedjeljna je posebna projekcija animiranog filma Michaela Dudoka da Wita i velikog hita Crvena kornjača najavljena na plaži Priježba.

Svečano će zatvaranje, premijerno prikazivanje ostvarenja svih radionica i dodjela priznanja i nagrada ponovo biti na starom, dobrom mjestu.

Radionicu igranog filma za mlađu grupu vodit će Jura Troje i Noa Nikolić, a za stariju grupu, uglavnom učenike viših razreda osnovne i prvih srednje škole redateljica Andrea Štaka i snimatelj i fotograf Marko Mikšić. Voditelj foto radionice je poznati fotograf Marc Ohrem Leclef. Ovogodišnje je likovno rješenje vizuala četrnaeste Ljetne Škole Filma Šipan osmislila i sačinila č. s. Ružica Dodig.

Mjesta na radionicama odavno su popunjena, a polaznike i posjetitelje čekaju dobri voditelji i puno kreativne energije. Sudionici i publika će moći vidjeti pregršt dobrih filmova i uživati u nizu popratnih događanja. Pažnju je izazvala i najava uvođenja noćne brodske linije sa Šipana u Dubrovnik, čime se nakon večernjih projekcija i ostalih programa olakšava povratak gostiju u Dubrovnik.

Iduće je godine pred sudionicima i organizatorima veliki zadatak dostojne pripreme i provedbe petnaeste, jubilarne LjŠFŠ, kao najave još jedne nove i uspješne petoljetke i nastavka jedne lijepe dječje, filmske priče. No, sad se valja koncentrirati na ovogodišnju, četrnaestu, a ne treba sumnjati da će i ona biti na vrhunskoj razini.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Experience!

Hrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Experience, jednog od najvećih svjetskih festivala za djecu i mlade, koji se od 14. – 22. srpnja 2017. održao u talijanskom gradiću Giffoniju... »više

Mladi filmaši snimaju svoje prve filmove na međunarodnim radionicima u Kraljevici!

Nakon što su zajednički iskristalizirali teme i ideje, mladi filmaši na radionicima filma u Kraljevici ovih dana neumorno snimaju... »više

DORF 2017

Od Primoštena do Vinkovaca

Ovogodišnji, jedanaesti DORF festival počinje 5. kolovoza u Primoštenu, gdje se održava sve do 9., a drugo je poluvrijeme u Vinkovcima, od 24. do 26. kolovoza... »više

Video klub Mursa

Radionica stop-trik animacije

Početkom je ljeta, od 3. do 7. srpnja, u sklopu obrazovnih programa već petnaestoga Ljeta u Domu tehnike u Osijeku, koje inače traje od 26. lipnja do 1. rujna 2017., Video klub Mursa u svojim prostorijama održao petodnevnu radionicu stop-trik animacije... »više