Novosti

Facebook HFS
28.07.2017.
DORF 2017
Od Primoštena do Vinkovaca

Ovogodišnji, jedanaesti DORF festival počinje 5. kolovoza u Primoštenu, gdje se održava sve do 9., a drugo je poluvrijeme u Vinkovcima, od 24. do 26. kolovoza.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se na Iskonovoj festivalskoj plaži, kao i SuperUho, a za oba događanja vrijede iste ulaznice. Čine ga koncerti, nastupi DJ-a te filmovi o koncertima i drugim nastupima Borderland Soundtrack odnosno Man from Mo' Wax, na otvaranju u subotu, pa Buldožer–Pljuni istini u oči i Sad and beautiful world of Sparklehorse u večernjim terminima u nedjelju, a u ponedjeljak, utorak i srijedu programi počinju u jedan sat iza ponoći. Publika će vidjeti Kako smo ušli u Europu: Slučaj SexA/Neuspješan skroz, La Piova/Slučaj GNJDD i Brojanje u jesen te zadnjeg dana Roaring Abyss.  

U Primoštenu se 5. i 6. kolovoza kao popratni programi održavaju i glazbeni kviz kojeg vodi redatelj i kvizoman Mario Kovač, izložba fotografija Marija Grobenskog iz Koprivnice (i u Vinkovcima, od 22. kolovoza), a bit će postavljena i izložba plakata nepostojećih bendova koju priprema Miro Župa.

U Vinkovcima se neposredno prije drugog dijela DORF-a, od 21. do 23. kolovoza  održavaju pete Antičke filmske večeri, s predavanjima u Gradskom muzeju Vinkovci, projekcijama dokumentarnih filmova Priča o Bobby Fischeru u Vinkovcima odnosno nogometni Vinkovci, 6. lipnja 1982. autora Darka Stojanovića-Stoje, filmske radionice i kviz te zadnjega dana projekcija dokumentarnog filma Dan oslobođenja. Program se realizira uz potporu Grada Vinkovci i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Na vinkovačkom dijelu DORF-a u četvrtak, 24. kolovoza na programu su Garage rockin' craze-Tokyo garage punk, Don't talk to me/Florian i koncert Mačkodlak, u petak Mlada nada/Pijana ulica i Buldožer-Pljuni istini u oči/Neuspješan skroz, a u subotu Charlatan Magnifique i Borderland soundtrack te proglašenje pobjednika u 22.30. DORF program se odvija u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi Sv. Ilije, u centru Vinkovaca.

Bit će dodijeljena i DORF nagrada za životno djelo, a primit će je vinkovački strip autor Dubravko Mataković, rođen 1959. u Ivankovu kraj Vinkovaca, koji je diplomirao  1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a prve stripove objavio 1984. godine u Studentskom listu. Do sada je objavio trinaest strip albuma i dobio više nagrada za strip. Ilustrirao je knjige za djecu i druge, kao i udžbenike Školske knjige. Autor je animiranog filma Cigla, svirao bas gitaru u sastavima The Užas i Špilšul, a osnivač je sastava Septica. Bio je radijski voditelj i autor jingleova na Radiju Vinkovci i Radiju VFM te kratko radio na Vinkovačkoj TV. Djela su mu postavljena i na kazališnoj sceni.  

Dobitnik posebnog priznanja za doprinos undergroundu je Damir Bartol Indoš, rođen 1957. godine u Zagrebu, diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a za vrijeme studija sudjelovao u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište. Od 2005. u koprodukciji s Kulturom promjene–Teatar ITD realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima te sudjeluje na međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu.

Antičke filmske večeri i DORF-Jedanaesti festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga RARE Vinkovci, a partneri u organizaciji i provedbi su Hrvatski audiovizualni centar, Klasik TV, SuperUho festival, Gradski muzej Vinkovci, Foto-klub Vinkovci, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija te Općina Primošten.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Video klub Mursa

Radionica stop-trik animacije

Početkom je ljeta, od 3. do 7. srpnja, u sklopu obrazovnih programa već petnaestoga Ljeta u Domu tehnike u Osijeku, koje inače traje od 26. lipnja do 1. rujna 2017., Video klub Mursa u svojim prostorijama održao petodnevnu radionicu stop-trik animacije... »više

In memoriam

Zlatko Sudović

(20. srpnja 1929. – 25. srpnja 2017.)
Redatelj i scenarist Zlatko Sudović je kao član Kinokluba Zagreb snimio tek dva sačuvana filma, Krka (s Brankom Gavrinom i Tvrtkom Globočnikom) 1954. i godinu dana poslije Trenuci trajanja... »više

Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza!

Novost u ovogodišnjem programu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala je mogućnost prijave filmskih ostvarenja koji još nisu gotovi... »više

Vukovar Film Festival

S oznakom EFFE

Trenutno je Vukovar Film Festival jedino filmsko događanje u nas koje nosi oznaku kvalitete EFFE Label te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association)... »više