Novosti

Facebook HFS
27.07.2017.
Video klub Mursa
Radionica stop-trik animacije

Početkom je ljeta, od 3. do 7. srpnja, u sklopu obrazovnih programa već petnaestoga Ljeta u Domu tehnike u Osijeku, koje inače traje od 26. lipnja do 1. rujna 2017., Video klub Mursa u svojim prostorijama održao petodnevnu radionicu stop-trik animacije, na kojoj je sudjelovalo desetak učenika nižih razreda osječkih osnovnih škola.

Na radionicama Ljeta u Domu tehnike, među kojima su između ostalih već održane  Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi (26.–30. lipnja odnosno skorašnja od 7. do 11. kolovoza), Ljetna škola astronomije (3.-7. srpnja), Orijentacija i komunikacija odnosno Konstruktorstvo (obje u terminu od 10. do 14. srpnja), Maketarstvo-izrada drvenih predmeta te Izrada video igre (u tjednu od 17. do 21. srpnja), upravo traje Sastavljanje i programiranje lego modela (24.–28. srpnja i ponovno 28. kolovoza do 1. rujna), a tek se očekuju i 3D modeliranje i printanje (31. srpnja do 4. kolovoza), pa Elektronika i radio orijentacija (7.–11. kolovoza), Škola letenja dronovima (21.-25. kolovoza) kao i nova radionica Mala škola ronjenja (28. kolovoza do 1. rujna) odnosno jednodnevne radionice Maketarstvo–oslikavanje bočica (14. kolovoza), Maketarstvo–izrada drvenog okvira za slike (16. kolovoza) te Enigmatika na računalu (17. kolovoza) i skraćeno Sastavljanje i programiranje lego modela (18. kolovoza), u vrijeme ljetnih školskih praznika sudjeluju učenici osnovnih škola, a organizatori su Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije s udrugama tehničke kulture kao suorganizatorima.


Photo by Aleksandar Muharemović

Cilj programa je korisno korištenje slobodnog vremena u ljetnim mjesecima, a  osmišljeni su tako da učenike upoznaju s osnovama nekih tehnika koje bi kasnije mogli i samostalno usavršavati ili se priključiti dugotrajnijim programima u Centru tehničke kulture ili udrugama tehničke kulture. Programi se u pravilu odvijaju pet dana u tjednu, od ponedjeljka do petka, u jutarnjim i prijepodnevnim satima.

Na radionici stop-trik animacije djeca su se bavila otvorenom temom, poslije uvodnih objašnjena dobili bi po tri prazna lista papira pa bi na prvom napisali i razradili svoju ideju, na drugom, s unaprijed pripremljenim kućicama pisali knjigu snimanja, a na trećem bi razradili pozadine. Prema želji su mogli raditi samostalno ili u skupinama  po dvoje, troje, već kako je tko htio. Onda su im prezentirane kartonske lutkice koje je velikodušno ustupila gospođa Tomislava Brajdić, s kojima će raditi, a njihov je zadatak bio da osmisle priču u kojoj su glavni likovi te lutkice, pa koliko će ih upotrijebiti i na koji način, da zapišu priču, a zatim krenu u izradu pozadina i pratećih elemenata vezanih uz nju. Poslije završenih pripremnih radnji krenulo se na samu animaciju, dakle na snimanje lutkica u prostoru, s pozadinama. Svaka skupina je snimila svoju priču, a onda se prešlo na montažu.

Sudionici radionice mogli su vidjeti kako izgleda proces montaže, spajanje slike i zvuka te što sve treba napraviti u ovoj fazi izrade filma. Izabrali su glazbu, tražili potrebne zvukove, dovršavali svoj, u pravilu prvi, filmski rad. U pauzama su mogli vidjeti neke ranije dječje i radioničke animirane filmove, nastale u dugogodišnjoj produkciji Video kluba Mursa.

Zadnjeg je dana održana i službena projekcija njihovih radova, na velikom platnu i uz sudjelovanje ponosnih roditelja i ostale zainteresirane publike te podjela diploma polaznicima.

Radionicu su vodili Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović iz Video kluba Mursa.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

In memoriam

Zlatko Sudović

(20. srpnja 1929. – 25. srpnja 2017.)
Redatelj i scenarist Zlatko Sudović je kao član Kinokluba Zagreb snimio tek dva sačuvana filma, Krka (s Brankom Gavrinom i Tvrtkom Globočnikom) 1954. i godinu dana poslije Trenuci trajanja... »više

Prijave za kategoriju „Work in progress“ u okviru Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala otvorene su do 15. kolovoza!

Novost u ovogodišnjem programu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala je mogućnost prijave filmskih ostvarenja koji još nisu gotovi... »više

Vukovar Film Festival

S oznakom EFFE

Trenutno je Vukovar Film Festival jedino filmsko događanje u nas koje nosi oznaku kvalitete EFFE Label te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association)... »više

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ IRENI JUKIĆ PRANJIĆ za animirani film GAMER GIRL

Utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje “filmskom umjetniku... »više