Novosti

Facebook HFS
20.06.2017.
Dani hrvatskog filma
Komparativna prezentacija

U maloj dvorani kina Tuškanac, odnosno Hrvatskog filmskog saveza, u ponedjeljak je pod moderiranjem filmske kritičarke i voditeljice izdavačke djelatnosti HFS-a Diane Nenadić održana komparativna prezentacija tri hrvatska filmska medija, dva tiskana i jednog digitalnog. Uz malo prigodnog trijumfalizma Nenadić je, s konstatacijom da ima mjesta za još poneku sličnu inicijativu, naglasila da susjedne Slovenija i Srbija imaju tek jedan ili nemaju niti jedan sličan medij pa se sve češće njihovi kritičari i autori priloga o filmu obraćaju nekom od hrvatskih medija i nude ili traže suradnju, što je još jedan podatak o nužnosti i opravdanosti njihova postojanja. U isto vrijeme se širi krug čitatelja i filmskih zaljubljenika što u ovim ekonomski i na druge načine složenim vremenima svakako nije zanemarivo.

Glavni urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa Nikica Gilić govorio je o procesu nastanka časopisa koji su prije dvadeset i dvije godine, kao zajednički projekt Hrvatske kinoteke, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 (a potom će ga preuzeti Hrvattski filmski savez), pokrenuli Ivo Škrabalo i Hrvoje Turković, gotovo istodobno nagovarajući njega, tada upola mlađeg filmskog kritičara i filmologa u nastajanju, da pokrene još jedan, generacijski, jer su opravdano smatrali da za to ima i smisla i potrebe. HFLJ je sve do nedavno objavljenog 89. broja ostao kvartalni časopis koji omogućava podjednako odavno dokazanim autorima ali i početnicima prezentaciju njihovih razmišljanja i stavova o filmu, pa tako u najnovijem izdanju ima između ostalih priloge o filmskoj priči, dubini polja, klasičnom montažnom stilu i aspektima recepcije, konvergencijama filma i videoigara, pregledu hrvatskog sustava državnih potpora za proizvodnju audiovizualnih djela i njegove usklađenosti s pravilima Europske unije, tematiku Edipova kompleksa kroz nadrealističke filmove nastale od 1970-ih do 2000-ih, filmskoj karijeri Toše Dapca popraćenu foto-specijalom rijetkih fotografija sa snimanja filmova Oktavijana Miletića i Branka Marjanovića ili jedinstvenim postupcima pri upotrebi zvuka u dokumentarnim filmovima Krste Papića.

Mario Kozina, koji je s Tamarom Kolarić urednik Filmonauta, prisjetio se nastanka ovog časopisa prije sedam godina (prvi je broj objavljen 7. srpnja 2010.) i prvih koraka u njegovu profiliranju. Pokretač je bio Dario Juričan, a prvi izdavač Blank, dok je to sada Udruga Filmonaut, počeo je kao digitalno, a od trećeg broja i tiskano izdanje, da bi sve vrijeme nastavio kao prije svega platforma mladih suradnika (iako nije zatvoren ni za suradnju s etabliranijim autorima) i mogućnost za nešto drugačiju viziju filma i njegove medijske prezentacije. Kozina je priznao da je fetišist tiskanih izdanja, iako svjestan vremena u kojima živimo koja preferiraju digitalizaciju, tiskanih će izdanja biti sve manje.

O portalu dokumentarni.net govorio je glavni urednik Hrvoje Krstičević, naglasivši da su u razvojnim planovima ovog najmlađeg filmskog medija u nas, nastalog prije tri godine, pokretanje inačica animirani.net odnosno eksperimentalni.net, koje bi se trebale uskoro pojaviti i čime bi bio zaokružen ovaj vid pregleda, komentara i kritika suvremenog hrvatskog i svjetskog filma. Digitalna izdanja omogućavaju naravno brže reakcije i aktualniji pristup, no pate od brže prolaznosti i lepršavijih sjećanja na iznesene stavove o filmskoj umjetnosti.

U publici su bili brojni predstavnici mlade generacije (i tek jedan veteran) pa bi se već i po tome moglo reći da je budućnost ovih (i mogućih novih filmskih medija) u nas sigurna i obećavajuća.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac

Zagrebačka premijera u srijedu 21. lipnja u 20 sati

Živjeti, ploviti (Hrvatska, 2017.); r/sc: Lana Šarić; f: Dario Hacek
dokumentarni, boja, digitalno, 40 min »više

Festival Design District

Film i dizajn

Od 13. do 18. lipnja održava se u Martićevoj u Zagrebu (koja je ime dobila po bosanskohercegovačkom franjevcu fra Grgi Martiću, rođenom 1822. u Rastovači kraj Posušja, a umrlom 1905. godine u Kreševu, sakupljaču narodnih pjesama, pjesniku, preporodnom književniku te kulturnom... »više

Danas počinju 26. Dani hrvatskog filma

Zagreb, 16-20. lipnja 2017.
Dodjelom nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Pavlu Štalteru i projekcijom filmova u natjecateljskom programu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, večeras u 21:30 sati svečano se otvaraju 26. Dani hrvatskoga filma... »više

Kino Tuškanac od 16. do 24. lipnja 2017.

Dani hrvatskoga filma, francuski klasici, premijera...

Dani hrvatskoga filma počinju danas na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u kinu Tuškanac, u parku Stara Trešnjevka, u Frankopanskoj na pozornici ADU... U ponedjeljak 19. lipnja pozivamo vas u kino Tuškanac... »više