Zapis

Facebook HFS
82
2017
82/2017
AKTUALIJE
Pismo Koordinacije DHFR-a i HRUP-a državnom vrhu povodom izjava dr. sc. Zlatka Hasanbegovića

Prenosimo priopćenje za javnost Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata, od 8. veljače 2017.

Koordinacija Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je u srijedu 8. veljače pismo sa zahtjevom za hitan prijam predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu.

Povod pisma uznemirujuć je javni istup saborskog zastupnika dr. sc. Zlatka Hasanbegovića od 6. veljače 2017. godine.  Gospodin Hasanbegović u istupu je ustvrdio kako treba „demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj“ te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a „klijentelistička interesna mreža“.

Budući da dr. Hasanbegović nije naveo niti jedno ime, bjelodano je kako se njegove riječi odnose mahom na sve filmske djelatnike koji su na taj način djelovali te da je na pomolu pokušaj potpunog urušavanja svih oblika kinematografije u Republici Hrvatskoj.

Kako je uslijedio poziv na linč u pojednim medijima i niz ostrašćenih reakcija te neargumentiranih napada potaknutih istupom dr.sc. Zlatka Hasanbegovića, želimo upozoriti da je situacija izmakla normama civiliziranog i demokratskog, što izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost brojnih članova filmske zajednice koji su zgroženi najavama nekritičkog rušenja sustava u kojem rade i djeluju.

Zbog svega toga smatramo važnim da se razgovori o budućnosti kinematografije vrate u institucije RH i pozivamo najodgovornije dužnosnice i dužnosnike ove zemlje da nas u tome podrže.

S poštovanjem,

Koordinacija Hrvatske udruge producenata i Društva hrvatskih filmskih redatelja

HRUP UO – Boris T. Matić, Hrvoje Osvadić, Vanja Sremac, Lado Skorin, Tamara Babun;
DHFR UO – Danilo Šerbedžija, Igor Mirković, Antonio Nuić, Branko Schmidt, Nebojša Slijepčević

SADRŽAJ

ZAPIS