Zapis

Facebook HFS
81
2016
81/2016
AKTUALIJE
Otvoreno pismo HDFK o ostavci Deana Šoše na mjesto urednika Trećeg programa HRT-a

Prenosimo otvoreno pismo Hrvatskog društva filmskih kritičara vezano uz ostavku Deana Šoše na mjesto urednika Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, od 15. ožujka 2016.

Poštovani,

Prema dosadašnjim reakcijama stručne javnosti i mnogim provedenim anketama među kulturnim i javnim djelatnicima, osnivanje Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije ocijenjivano je proteklih godina kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u našoj zemlji. Od pokretanja 2012, Treći program HRT-a pokazao je na primjeru kako bi trebao izgledati program javne televizije: depolitiziran, informativan i edukativan, usmjeren podjednako na audiovizualnu i općenito kulturnu baštinu kao i na suvremeno umjetničko stvaralaštvo, namijenjen svim naraštajima i otvoren ljudima svih svjetonazora. Zahvaljujući izvrsnom programiranju, Treći program HRT-a vratio je na javnu televiziju ono što joj je godinama nedostajalo. Bio je istodobno i kinoteka i TV-teka nudeći svakodnevno antologijske filmske i televizijske naslove, književna tribina i umjetnička galerija, parlaonica i gledaonica, ukratko audiovizualno učilište na kojem se uz provjerene kulturne i umjetničke vrijednosti, svakodnevno otkrivalo nešto nepoznato i novo. Treći program istodobno je poticao kreativce iz raznih polja, posebice one mlađe generacije, na osmišljavanje inovativnih emisija i audiovizualnih djela koja su našla svoje mjesto u njegovoj programskoj shemi, kao i komuniciranje konstruktivnih ideja o svijetu i umjetnosti danas.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara ponosi se činjenicom da je idejni začetnik, programski i operativni urednik toga programa, Dean Šoša, filmski kritičar i dugogodišnji djelatnik HRT-a – naš član. Bez namjere da se miješamo u programsku i kadrovsku politiku HRT-a, ali s namjerom da podržimo ono što se na javnoj televiziji isticalo kao iskaz i izlog tolerancije, znanja i vrhunske kreativnosti, pozivamo odgovorne na HRT-u da podržaju kolegu Šošu u nastavljanju posla koji je sjajno započeo ulažući u njega veliko znanje, stručnost i energiju - na zadovoljstvo običnih gledatelja, novinarske struke i audiovizualne zajednice te kulturne i cijele hrvatske javnosti.

S poštovanjem,
za Hrvatsko društvo filmskih kritičara
predsjednica
Diana Nenadić

SADRŽAJ

ZAPIS