english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
47

Povodi

AJANOVIA NA ANIMAFESTU

Petak, 18. lipnja, bio je veliki dan za teoretieare i analitieare animacije. U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, pred me?unarodnom publikom, predstavljene su tri knjige o animaciji, a me?u njima i zbirka filmoloških studija Midhata Ajanoviaa Animacija i realizam, objavljena u nakladi Hrvatskoga filmskog saveza.
Predstavljanje je otvorio Joško Marušia, ovaj put ne kao animator ili umjetnieki direktor festivala, nego kao pedagog i autor knjige Alkemije animiranoga filma u nakladi Meandra. Predstavio je svoje suradnike (Jasminka Marinovia, Darko Kree, Pavao Štalter, Neven Petrieia i Goce Vaskov) i publikaciju koja obuhvaaa tekstove o trima temeljnim problemima animacije - povijesti, estetici i tehnologiji, pa ae u slaboj ponudi knjiga o animaciji (i ne samo na hrvatskom jeziku), biti neizostavan priruenik i vodie buduaim studentima i svim ljubiteljima animacije.
O dvojezienoj (hrvatsko-englesku) zbirci Ajanoviaevih studija Animacija i realizam / Animation and Realism govorio je potom Giannalberto Bendazzi, jedan od vodeaih autoriteteta u podrueju teorije animacije, hvaleai je kao jednu od najboljih knjiga o animiranom filmu u svjetskim razmjerima. Premda se Ajanovia bavio raznorodnim pojavama u animaciji, zakljueio je Bendazzi, svih šest studija zapravo su intrigantne i instruktivne razrade Ajanoviaeve polazišne teze o animiranom filmu kao realistiekom mediju, koju autor elaborira u prvom eseju Na margini 'filmskog realizma'.
Treaa (trojeziena) knjiga i DVD-izdanje Les Peintures animées / Die laufenden Farbbilder / Animated Painings stigli su pred zagrebaeku publiku iz Švicarske zajedno s autorom, animatorom Georgesom Schwizgebelom, koji se specijalizirao za animaciju slikarskih djela.
Odgovarajuai na pitanja publike, autori i predstavljaei izrazili su zadovoljstvo što se sve više mladih ljudi zanima za animirani film, ali i predstavljanje i dalje malobrojnih knjiga o animaciji u svijetu, a taj interes potvr?uje tezu da je animacija 'umjetnost buduanosti'.

*** ***

JEDAN KADAR – DRUGI PUT
ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA LJUBAV NIJE SLIJEPA
NAGRADE UNICA-e UTERUSU I CIGANJSKOJ
Produkcija HFS-a u Eakovcu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta