english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
47

Povodi

ZAVRŠENO SNIMANJE FILMA LJUBAV NIJE SLIJEPA

Tijekom ljetnih mjeseci završeno je snimanje novoga dokumentarnog filma u produkciji Hrvatskoga filmskog saveza – Ljubav nije slijepa. Pod redateljskom palicom Višnje Biti, urednice na I. programu Hrvatskoga radija, snimalo se na lokacijama u Rijeci i Poreeu te na Kubi, u Havani, gdje je ekipa filma, ukljueujuai producenticu (Vera Robia-Škarica), izvršnoga producenta (Borna Subota) i direktora fotografije (Miljenko Bolanea), zajedno s protagonistima nekoliko dana boravila potkraj lipnja.
Protagonisti su filma Marija Hack i Zlatko Zoranovia. Marija je oslijepila sa 28 godina, a Zlatko u mladim danima. Upoznali su se u avionu za Kubu, kamo su išli operirati oei. Vid im se nije vratio, ali su našli jedno drugo i vea petnaest godina žive zajedno. Iako se nikada nisu vidjeli.
Marija je u Rijeci osnovala Udrugu prijatelja bijelog štapa Homer, zajednieku igraonicu za djecu koja vide i onu koja ne vide Hip-Hop, informatieku ueionicu za slijepe i slabovidne, savjetovalište za roditelje slijepe djece.
Autorica je niza akcija u kojima one koji vide uei gledati, a one koji ne vide uvjerava da mogu vidjeti koliko to žele.
Ovaj film briše granice izme?u moguaeg i nemoguaeg, jer to eini i Marija. Ona ne želi biti drukeija od nas i u to nas uvjerava svaki dan. Svoju skrbnicu, koju joj je društvo dodijelilo zbog uvjerenja da slijepi ne mogu živjeti samostalno, vodi zajedno sa Zlatkom na Kubu da joj pokaže tu egzotienu zemlju u koju moraš otiai “da upoznaš raj i pakao na jednome mjestu” i shvatiš da vidiš koliko želiš vidjeti, makar se radilo o ljubavi.
Ljubav nije slijepa ne bilježi ono što bi Marija trebala vidjeti da nije slijepa, nego njezine slike u glavi, njezine misli i sjeaanja, njezina osjeaanja s jedne strane, a s druge, kako je vide drugi te kako se ponašaju u susretu s njom poznati i nepoznati, oni koji vide i oni koji ne vide.
Taj svijet želi se prikazati ovim filmom.

*** ***

JEDAN KADAR – DRUGI PUT
AJANOVIA NA ANIMAFESTU
NAGRADE UNICA-e UTERUSU I CIGANJSKOJ
Produkcija HFS-a u Eakovcu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta