english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
47

(ljetne) RADIONICE

POEETAK JE NAJTEŽI

Zapis s koprivnieke radionice dokumentarnog filma

Utorak je. Devet sati ujutro. Eetiri mlada, uplašena voditelja sjede za katedrom i gledaju u eetrnaestero još uplašenije djece. Poeetak je uvijek najteži, zato smo mi zaigrali na sigurno i led probili teorijom filma. Slušali su nas pozorno i upijali sve informacije. Filmski planovi bili su im u malom prstu, a kad su svi znali što je kadar, mirne duše krenuli smo na rueak u obližnju pizzeriju.
Nakon rueka podijelili smo se u dvije radionice. U radionici kamere, snimanja i montaže bilo je desetero djece u dobi od deset do petnaest godina.

Kreaemo!!!
Za poeetak pokazali smo im kameru i objasnili eemu služe gumbiai, a onda smo kameru dali njima u ruke. Bilo je tu i ljubavi na prvi pogled. Neki su toliko zavoljeli kameru da smo ih morali moliti da je daju i drugima (jer imali smo samo dvije kamere ili, bolje reeeno, jednu i pol).
A onda je opet na red došla djeci dosadna teorija snimanja. (Nije mi jasno, ja sam oduvijek voljela jake toeke kadra i prostor kretanja…)
Sljedeai je korak bila ideja za film. Zahtijevala sam da snimamo dokumentarni film jer sam vidjela da je za naše ueenike film samo glumatanje. U želji da im otkrijemo prave eari sedme umjetnosti rekla sam da nitko neae glumiti.

Ideja za film
Poueena radom Petra Krelje imala sam rezervnu ideju, ali dogodio se brainstorming. Imajmo na umu da je rijee o djeci pa su ideje… »snimimo moje papigice, susedine kokoši ili mrave s poda» bile potpuno razumljive. Netko od polaznika najvjerojatnije je euo moj razgovor s Vesnom Švec-Krelja na otvaranju jer mi je desetogodišnje dijete predložilo da snimamo film o gradonaeelniku. Hmmm, bistra su ta današnja djeca. Živci su nam vea bili pri kraju, kad eno prave ideje, djeeje ideje. Iako sam ja vrisnula (u sebi) od sreae kad sam je eula, glasovali smo i pobijedila je baš ta. Snimamo film o sladoledu! Pa i mene je zanimalo kako se radi sladoled.
Rekli smo im može, snimamo, a da nismo ni znali što nas eeka. Šest slastiearnica u središtu Koprivnice, a nijedna ne dopušta snimanje.

Ponovno brainstorming!
Nakon ponovna ‘zasjedanja’ u djeci se probudio pustolovni duh i odlueili smo snimati film o pomalo zaboravljenoj, ruševnoj, svojedobno najljepšoj vili u Koprivnici – vili braae Malaneec. Yesss…. Slobodno snimamo!!!!
Raspored: Oto i Alen – kamera, Lucija i Adela – režija, Anja i Petra – skript, Adam i Mateja – rasvjeta, Petar i Tomislav – stativ i baterije…
Takva je postava danas do rueka, a onda se svi mijenjaju!

Na mjestu (zloeina) snimanja
«Kak je ovo mjesto stravieno….Martina, kaj ne bi bilo dobro da snimamo duhove?»
Martina: «He, he! Pitajte Ivana dal` možemo snimati duhove?»
***
Ivan: «Martina, snimamo duhove. Nek donesu rasvjetu na tavan.»
Martina: «??????????»
Svi sretni kad naš Ivan može snimati i duhove! To je pravi kamerman. Da spomenem… snimali smo duhove, odnosno sjene. Djeca su stvarno mnogo naueila o rasvjeti.

Kobna subota
Subotnje, suneano jutro. Vodim desetero djece u filmski kabinet, gdje nas eekaju nasmiješena Karmen i draga nam Casablanca (strojeek za montažu). Nakon što je svako dijete spojilo tri, eetiri kadra i oduševilo se montažom nakon što je vidjelo ‘svatovske efekte’ Karmen i ja sjele smo i krenule montirati našu Vilu. Bilo je negdje oko podneva i nismo bile nervozne. Oko sedamnaest sati vea smo bile maleice nervozne. Problemi s tehnikom – ah, uvijek ih ima.
Petstotinjak metara dalje od nas djeca su imala završnu zabavu. Maida i Josip su ih pazili. Oko 19.00 sati dolaze Maida i Josip pogledati kako nam ide. Mi smo im odmah dijagnosticirale fobiju od djece. (A djeeica su baš slatka.)
Josip se ponudio (ili je preklinjao) da piše špicu za film. Joj, ma idem ja paziti djecu, barem su djeca bezazlena, a i obožavam djecu (ne zadugo). Do?em tamo sa smiješkom na licu. Prva vijest: eetiri djevojeice su nekud otišle (u pet minuta koliko su bili sami). Ispred ueionice eeka neeija mama i pita me gdje joj je kai. E, da barem ja to znam… mislim, trebala bih znati. Sa smiješkom odgovaram da su najvjerojatnije u parku. U želji da uvjerim samu sebe bacam pogled na park, naravno nisu tamo (bilo bi odvea jednostavno). Uzimam mobitel, zovem ih… cure iskljueile mobitele. Sad me vea polako strah. Odlazim prema kolegama u montaži da ih zamolim da mi pomognu tražiti djecu. No nije to bilo toliko jednostavno – samo otiai. Prije odlaska još sam dobila kamenom u glavu od nekog klinca (slueajno). Dolazim (napokon) do kolega u montaži. A zamislite sliku… nakon samo deset minuta s našom djecom ja se vraaam sa ‘šljivom’ pod okom, ruke mi se tresu i sva sam uplašena jedva izgovorila «nestala su neka djeca!» Oni me još uvijek zbunjeno gledaju. Zvoni mi mobitel. S druge strane jedna od djevojeica koje su nestale. Nježan, djeeji, nevini glasia pita me: «Martina, nekaj si me trebala? Evo, mi smo se baš vratile pa ti javljam…» E, tu sam pukla. Sve sam istresla na tu curicu (a trebale su i ostale euti). Znam da to nije pedagoški, ali nisam se mogla suzdražati! A cure su samo otišle na pizzu i zaboravile su reai – slueajno su otišle kad ih nitko nije vidio.
Više nisam imala živaca pa sam odlueila montirati i ne imati kontakte s djecom taj dan. I onda smo Karmen i ja montirale, a s obzirom na to da se Casablanca (još draga nam) gasila svakih deset minuta, do ponoai smo film izmontirale. Bila je to naporna subota, a sutradan smo se morale pojaviti na zatvaranju sa smiješkom na licu.Martina Trešaec

FABRIKA ODUŠEVILA ŠIPANCE
KINOSEKCIJA MRAVEC SVOM GRADU
Vunderkindi na 'vojnoj obuci’!
JOŠ JEDNA USPJEŠNA RADIONICA U EAKOVCU
Scenariji iz radionice Palunko 1 pronašli producenta

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta