english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
47

FESTIVALI

9. SPLIT FILM FESTIVAL

Split, 26. lipnja – 2. srpnja 2004.

Me?unarodni festival novoga filma i novih medija u Splitu (odnedavno poznat i kao Split Film Festival) održan je deveti put u novom, ljetnom terminu (26. lipnja – 2. srpnja 2004) i u nešto izmijenjenu izdanju. Umjesto dosadašnjih natjecateljskih kategorija (film, video i novi mediji), ustanovljeni su konkurentski programi za dugi film, kratki film i nove medije, a struktura prateaeg programa ostala je sliena prošlogodišnjoj: programi Slika, Fokus, Forum, retrospective te posebni programi (u znaku Aleksandra Sokurova i ciklusa cjeloveeernjih dokumentaraca o bluesu). Prikazano je eetrdesetak dugometražnih filmova, dvadesetak kratkih i isto toliko radova u kategoriji novih medija.
Film Pupak, iranskog redatelja Mohammada Schirvanija, dobio je Grand prix u konkurenciji dugometražnog filma, o eemu je odlueivao žiri u sastavu; Catherine David i Peter van Hoof iz Nizozemske te hrvatski predstavnik Ivan Paia. Za kratkometražni film Grand prix je, prema odluci Thomasa Munza i Marie Vedder iz Njemaeke te Nizozemca Toma van Vlieta, otišao u Austriju Johannu Lurfu za Untitled, dok su posebne nagrade dodijeljene Dancu Oleu Bendtzenu za Oeekujuai Joea i Dubroveanki Mariji Prusini za video Uterus.
Žiri za nove medije (Francuskinja Julie Charrier, Harrell Fletcher iz SAD-a i hrvatska elanica Željka Himbele) dodijelio je Grand prix instalaciji Shimmy Shilly Grass francuskoga autora Gubo Gasa, a posebne nagrade idu u Njemaeku za filmsku instalaciju Pirate Spaces, autorice Rose Barbe, te u SAD za interaktivni DVD Bleeding Through Layers of Los Angeles 1920-1986 koji potpisuje trojac »Labyrinth Project«. Žiri udruženja filmskih kritieara Fipresci (Claudia Lenssen iz Njemaeke, Diana Nenadia iz Hrvatske i Gregory Valens iz Francuske) najboljim je ocijenio film iz programa Fokus Il dono talijanskog autora Michelangela Frammartina.
Nagrada za životno djelo, koja se od osnutka Festivala dodjeljuje istaknutim autorima eksperimentalnog filma i videa, ove je godine posthumno dodijeljena ameriekom avangardistu Stanu Brakhageu, a u tom povodu prire?en je i program njegovih filmova.
Buduai da se promjena termina održavanja festivala nije pokazala sretnom odlukom (zbog vruaina i posljedienog izostanka publike), direktor SFF-a Branko Karabatia najavio je ponovnu promjenu kalendara, pa ae se jubilarni, deseti festival održati nešto ranije, u svibnju 2005. godine.

*** ***

NAGRADE: 9. splitski filmski festival, 2004.
Dokumentarni film se ‘nosi’
FILMOGRAFIJA 5. DANA FILMA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta