english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2003.
43

Nova izdanja

Z…znači Zagreb, priručnik za sjećanje 1972 - 2002.

Promocija knjige

U maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u Zagrebu, održana je 16. lipnja 2003. promocija knjige Z…znači Zagreb, priručnik za sjećanje 1972 - 2002., koju je pripremila i uredila Margit Antauer. Knjiga i interaktivni CD ROOM izdani su u povodu 30. obljetnice Svjetskog festivala animiranog filma.
Na gotovo četiristo stranica publikacije čitatelji će pronaći obilje dokumenata, crteža, fotografija, plakata i drugoga materijala, kojima je obil-ježeno trideset godina održavanja Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Tu su i brojne čestitke koje su autori animiranih filmova i drugi sudionici tijekom godina poslali organizatorima, zahvaljujući na gostoprimstvu, želeći uspješan nastavak suradnje ili najavljujući svoj dolazak na idući festival.
U svojoj Riječi urednice Buba Antauer između ostaloga kaže: “Prije nego sam započela sastavljati ovu knjigu zadala sam sama sebi dosta čvrste okvire, izložila ih kolegi grafičkom uredniku i on je predložio izgled knjige. Jednostavan i pregledan, potpuno sukladan zamišljenom sadržaju. Festival se do sada baš nije mogao pohvaliti uređenom arhivskom građom. Mnogo se toga izgubilo u čestim selidbama i festival-skim mijenama…Knjiga sadrži podatke relevantne za prvih 15 festivala i dijelove originalnih novinskih napisa o festivalu, zabilježena zanimljiva događanja, smiješne situacije i pametne misli mnogih velikana animacije koji su u Zagrebu bili i jesu česti gosti. Jezik, stil, čak i prijevodi, sve je ostalo kako je objavljeno, svjedočeći o vremenu nastanka.”
U Predigri se spominje i sastanak Izvršnog odbora ASIFA-e, međunarodnog udruženja animiranog filma, održan listopada 1969. u Londonu, na kojem je odlučeno da se u Zagrebu, kao stalna manifestacija, ustanovi svjetski festival animiranog filma. U to vrijeme među članovima Izvršnog odbora bili su i Milivoj Pogrmilović i Želimir Matko, predstavnici ondašnje Jugoslavije i članovi uprave Zagreb filma. U kolovozu 1970. odlučeno je da će se prvi festival održati u lipnju 1972, pa su odmah započele pripreme.
Tako je počelo, a knjiga Z…znači Zagreb detaljno prati pripreme i održavanje svih petnaest dosadašnjih festivala, uvodne i pozdravne riječi pokrovitelja, informira o sastavu svih mogućih festivalskih odbora i komisija, govori
o promjenama lokacija na kojima su se festival-ski sadržaji tijekom godina događali, donosi mišljenja i ocjene sudionika, popise filmova, sastave međunarodnih selekcijskih komisija i žirija, popise nagrada i nagrađenih, izvode iz festivalskih biltena, sadržaje posebnih programa i još bezbroj zanimljivih, informativnih i poticajnih podataka. Uz obilje fotografija, crteža i drugih ilustracija, Z…znači Zagreb neiscrpan je i nadasve iznimno zanimljiv rudnik informacija o Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu, namijenjen bivšim i budućim sudionicima, ali i svim ljubiteljima filmske umjetnosti širom svijeta.
D. Popović

Duško Popović

VIDEO ART, CLIPS AND CULT: DISTRIBUTION CATALOGUE 2003
COMMUNITY ART

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta