english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2003.
43

Odjeci

REGIONALNO OKUPLJANJE

Deveti filmski festival u Sarajevu

Deveti po redu sarajevski filmski festival, održan od 15. do 23. kolovoza, okupio je filmove i autore iz osam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije te Srbije i Crne Gore. Ukupno je na festivalu prikazano 162 igrana, kratka, dokumentarna i videoostvarenja iz 44 zemlje.
U sekciji igranoga filma prikazani su Ljeto u zlatnoj dolini Srđana Vuletića, Kajmak in marmelada Branka \urića, Na planincah Mihe Hočevara, Mali svet Miloša Radovića, Onaj koji će ostati neprimijećen Zvonimira Jurića, Tu Zrinka Ogreste, Gori vatra Pjera Žalice (koji se usred sarajevskoga festivala vratio s festivala u Locarnu, gdje je osvojio Srebrnoga leoparda te treću nagradu Mladog žirija i specijalno priznanje Cica/Arte), Rezervni deli Damjana Kozole, Emigranti Ludmile Todorove i Ivailoa Hristova i Maria Calina Petera Netzera.
Zrinko Ogresta, nedavni pobjednik Pule, iskoristio je zgodu pa je u Sarajevu kritički progovorio o stanju u hrvatskoj filmskoj produkciji i o praksi hrvatske publike da ne gleda domaće filmove. «Rado bih se mijenjao za ozračje kakvo prema domaćem filmu vlada u Bosni i Hercegovini», rekao je Ogresta.
Zanimljiva je novost festivala bila CineLink, poveznica autora scenarija, redatelja i produce-nata iz regija s filmskim profesionalcima i potencijalnim investitorima iz cijeloga svijeta.
Među poznatim gostima festivala isticao se škotski glumac i redatelj Peter Mullan, čiji su se filmovi vrtjeli u festivalskom programu nazvanom Posvećeno. Bio je tu i Patrice Chereau, koji je publiku osvojio, među ostalim, izjavom da je festival u Sarajevu prijateljskiji i otvoreniji od mnogih drugih i da su u prvom planu filmovi, pa Stephen Frears, Jeremy Thomas, Brad Silberling i mnogi drugi.
Međunarodni žiri zasjedao je u sastavu Brock Norman Brock, Sandra den Hamer, Fatmir Koči, Dušan Makavejev, predsjednik, i Nina Violić. Apsolutni je pobjednik festivala sa čak pet osvojenih nagrada film Gori vatra Pjera Žalice. Proglašen je najboljim filmom u Regionalnom programu, Žalica najboljim bosanskohercego-vačkim redateljem, a snimatelj Mirsad Herović
16 osvojio je nagradu za kameru. Film je progla-šen i najboljim debitantskim radom. Žiri je nagradio i filmove Rezervni deli Damjana Kozole i Mali svet Miloša Radovića.
Očekivana svjetska premijera novoga filma Ademira Kenovića Tajni put nije održana zbog tehničkih problema.
Inače, i Sarajevo je, baš kao i Pula, goste festivala dočekivalo na crvenu tepihu, pa se čini da se taj uobičajeni detalj glamuroznih filmskih priredbi širom svijeta definitivno udomaćio i u ovom dijelu Europe. (dp)

Duško Popović

LIPANJ U SESVETAMA
TOMISLAV GOTOVAC: OD REŽIJE FILMA DO REŽIJE
VELIKI POVRATAK FILMA
5. Motovun Film Festival
SVE ZA PET(I)
Kompjuteri progutali vic
Jeste li bili u Mostaru?
ODRŽAN SASTANAK KOMITETA UNICA-e
UNICA NEWS No 2 / 2003
65. UNICAVARŠAVA 2003.
SAN I JAVA CRTIĆ GRADA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta