english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2003.
43

Odjeci

VELIKI POVRATAK FILMA

Održan jubilarni, 50. Pula Film Festival

Ovogodišnja, jubilarna, 50. Pula označila je svojevrstan novi početak hrvatskoga filma i oživljavanje ugleda koji je Pula imala od svojih ranih dana, kada je tek postajala stjecištem domaćega filma, njegovih stvaratelja i uvijek filma gladne publike.
Svečanost otvaranja protekla je pod ravnanjem redateljica Saše Broz, a u 45 minuta sažet je očekivani filmski glamur, s crvenim tepihom za uzvanike, važnim inozemnim gostima, poput Jeremyja Ironsa, Mirjane Karanović i predsjednika holivudske MPA Jacka Valentija, jednako važnim domaćim gostima, od Relje Bašića, Vatroslava Mimice, Veljka Bulajića, Mije Oremović do Vinka Brešana, Snježane Tribuson i Lucije Šerbedžija, prepunom Arenom i još oko pet tisuća ljudi koji nisu uspjeli u nju ući, poli-tičarima, od predsjednika Stjepana Mesića do ministara Željke Antunović i Antuna Vujića, koji je službeno otvorio ovogodišnji Festival, sve do deset minuta vatrometa.
Festivalski program ispunjen je projekcijama sedam filmova u službenoj konkurenciji, uz dva prikazana izvan konkurencije, te sa 27 naslova u retrospektivnom dijelu programa, prikazanih u dvorani Istarskoga narodnog kazališta. U međunarodnom programu Music prikazano je šest stranih dugometražnih igranih filmova i tri dokumentarca. Među njima bili su Good Bye, Lenin Wolfganga Beckera, Callas Forever Franca Zeffirellija i Party Monster Fentona Baileyja i Randyja Barbata, zatim nizozemski mjuzikl Yes Nurse, No Nurse Pietera Kramera, europska koprodukcija Tosca Benoita Jacquota i norveški Music for Weddings and Funerals Unni Straume, zanimljiv i zbog glazbe te glumačkoga

su Dubravka Ostojić (Ispod crte) i Danko Ljuština (Konjanik). Zlatna arena za kameru pripala je Živku Zalaru za film Svjedoci, za montažu Josipu Podvorcu za film Tu, za glazbu Mati Matišiću za film Svjedoci, za scenografiju Ivici Trpčiću i Kemalu Hristanoviću za film Konjanik, a za kostimografiju Anti Tončiju Vladislaviću za film Svjetsko čudovište. Vjesnikova nagrada Breza, za najbolje debitantsko ostvarenje, dodijeljena je Zvonimiru Juriću za film Onaj koji će ostati neprimijećen. Film Svjedoci dobio je i nagradu Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara (dobio je prosječnu ocjenu 4,10, a film Tu 4,09). Nagradu publike osvojio je Petar Krelja za film Ispod crte. Veljko Bulajić primio je izvanrednu jubilarnu nagradu Pule. Jedino film Infekcija Krste Papića u Puli nije osvojio ništa.
Kao da se nebo poigralo s ovogodišnjom Pulom, svečanost zatvaranja 50. Pula Film Festivala odvijala se pod olujnim oblacima, a zatim i ljetnim pljuskom, nakon tri mjeseca suše. Pula je završila očekivano: mnoštvo publike na svečanosti otvaranja i zatvaranja, znatno manje na redovitim projekcijama službenog dijela programa, skandalima poput ostavke umjet-ničke direktorice ili povlačenja filma Fadila Hadžića, i s porukom Petra Krelje: «Filmovi s ovogodišnje Pule pomest će s naših kinoekrana američki film!» Hm, hm!? Živi bili pa vidjeli.

Duško Popović

LIPANJ U SESVETAMA
TOMISLAV GOTOVAC: OD REŽIJE FILMA DO REŽIJE
5. Motovun Film Festival
SVE ZA PET(I)
Kompjuteri progutali vic
REGIONALNO OKUPLJANJE
Jeste li bili u Mostaru?
ODRŽAN SASTANAK KOMITETA UNICA-e
UNICA NEWS No 2 / 2003
65. UNICAVARŠAVA 2003.
SAN I JAVA CRTIĆ GRADA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta