english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2015.
80

RADIONICA FILMSKE KRITIKE KINO KLUBA ZAGREB
Jesen 2015., mentorica Višnja Vukašinović, asistent Dario Dević

Tipično zapadnjačko zamagljivanje stvarnosti

Spectre (Velika Britanija/SAD), Sam Mendes, 2015.

Uvelike se oslanjajući na prošlost, novi Bond propušta priliku iskoristiti iznimno aktualnu temu.

Dvadeset četvrti film o Jamesu Bondu vjerojatno neće biti upamćen kao jedan od svjetlijih trenutaka serijala, iako će se britanski mediji svim silama truditi uvjeriti nas u suprotno.       Na kraju krajeva, Bond je integralni dio britanskog identiteta u jednakoj mjeri kao Kraljica, popodnevni čaj i sendviči s krastavcima. Ali u doba kad je važnost monarhije davno ustupila mjesto globalnim geopolitičkim interesima, a većina Britanaca ionako radije pije frapuccino,  budućnost franšize ozbiljno je dovedena u pitanje.

Nakon završetka hladnog rata, scenaristima Bonda (ovom zgodom to su Amerikanac John Logan te Britanci Neal Purvis, Robert Wade i Jez Butterworth) jamačno nije bilo lako smišljati zanimljive priče u koje bi uklopili pustolovine agenta 007, pa vjerojatno otud i odluka da se u filmovima s Danielom Craigom vrate na sam početak niza romana Iana Fleminga i priču o spašavanju svijeta prošaraju dotad tek površinski obrađenim pojedinostima iz Bondove prošlosti. Takva odluka možda bi i ovaj put bila opravdana da suvremeni politički kontekst ne pruža dovoljno materijala za dobru priču o svjetskoj dominaciji i zakulisnim igrama svjetskih velesila.


Spectre

U slučaju Spectrea, scenaristi su odlučili posegnuti za okosnicom priče koja jedva može biti dostojna TV filma za nedjeljno popodne, i to jedva s velikim J. Ostaje nejasno zašto bi itko sveo popularni film o tajnom agentu šmekeru na priču o osveti sina psihopata, usred aktualno-političke situacije u kojoj konstantne napetosti prijete izbijanjem novoga hladnog rata, iako je onaj koji su tematizirali brojni filmovi iz ovog serijala odavno završio. I ne samo to, svijet u kojem se veliki dečki s Istoka i Zapada nadmeću u tome tko će dalje pljunuti, danas su zamijenili mnogo zlosutniji scenariji u kojima više ne znamo tko je pravi neprijatelj, a oni koje smo smatrali pozitivcima često u ormaru skrivaju brojne kosture koji su se gomilali desetljećima, čak i stoljećima, a sad se čudom čude što su grijesi prošlosti došli na naplatu.

Novi Bond nedovoljno iskorištava jukstapoziciju SPECTRE-a kao gotovo benigne organizacije stare škole s kojom ste jasno znali tko su negativci, i grupacije Nine Eyes, nove globalne obavještajne inicijative o kakvoj u vijestima sve više slušamo posljednjih dana, a koja pod krinkom zaštite od terorizma odlazi sve dalje u narušavanju osobnih sloboda i zaštite osobnih podataka. Tema svijeta u kojem naddržavne obavještajne agencije špijuniraju svakoga, pa čak i vlastite agente, u filmu se premalo problematizira ili bolje rečeno, nedovoljno osuđuje, dok se uloga pojedinaca koji će u snowdenovskom stilu ustati protiv novih oblika prijetnji olako prikazuje kao uzaludan pothvat, uz suptilnu poruku da nam nema druge nego piti onaj frapuccino i gledati kako stvari sve više izmiču kontroli.

Uvelike se referirajući na prethodne filmove, koristeći plitku karakterizaciju likova i tek se usputno dotičući već spomenute aktualne tematike, Spectre se doima poput alegorije tipičnog zapadnjačkog zamagljivanja stvarnosti koja, baš poput suvremenih medija, odvraća pozornost od tema o kojima bismo zapravo trebali govoriti, propuštajući iznimnu priliku da bude  relevantan, pa čak i subverzivan.

Igor Opić

Zanimljivo predjelo umjesto slasnog glavnog jela
Prividan i prigodan angažman
Potres nametnutih bračnih identiteta
Za šaku ejakulata
Bez emocija
Familijarni čin holivudske eksploatacije
Kad se male američke ruke slože
Prljav ornament feudalne ere
Déjà vu po mjeri naivnih

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta