english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2015.
80

RADIONICA FILMSKE KRITIKE KINO KLUBA ZAGREB
Jesen 2015., mentorica Višnja Vukašinović, asistent Dario Dević

Kad se male američke ruke slože

Marsovac (The Martian, SAD/Velika Britanija), Ridley Scott, 2015.

Zbog ležernosti filma žrtvovan je potencijal priče da pruži intimniji uvid u usamljenost i strahopoštovanje zatočenog ''Marsovca'' pred nemilosrdnim prostranstvom svemira

Ideja o čovjeku zatočenom na Marsu, napuštenom od  svoje posade i suočenim s izvjesnom smrću, primamljiva je podloga za dublje istraživanje nesretnikovih unutarnjih previranja i nošenja s hladnim svemirom koji, njegovim vlastitim riječima, ne surađuje s ljudima. Prema scenariju Drewa Goddarda, Ridley Scott nam umjesto takve psihološke drame isporučuje zabavan, no suštinski isprazan blockbuster kojemu astronautova sudbina služi samo kao poligon za veličanje novog američkog senzacionalističkog pothvata.


Marsovac (The Martian)

U Marsovcu se koherentno isprepliću tri linije radnje. Prva prati Marka Watneya (Matt Damon) koji ostaje sam na Marsu nakon što ga posada proglasi mrtvim, druga je posvećena timu iz NASA-e koji intenzivno radi na planu Markova izbavljenja shvativši da je živ, a posljednja prikazuje Markovu posadu u nesebičnoj odluci da riskira vlastite živote kako bi ga spasili. Balansirajući nizom dopadljivih likova s dosjetljivim dijalozima, te obdarivši zatočenika smislom za humor, Scott znalački stvara atmosferu u kojoj gledatelj navija i za Marka i za uspjeh ekipe iz NASA-e, odnosno posade u svemirskoj letjelici. Svijet astrofizičara kakav oslikava film gotovo je diznijevski pozitivan. U korporativnom sektoru NASA-e svi odašilju dobre namjere i pozitivne vibracije, znanstvenici iz Kine uskaču u pomoć, a članovi posade obični su obiteljski ljudi. Sveamerička snaga i sloga neokaljana pojedinačnim razmiricama naposljetku je demonstrirana ostatku svijeta, koji s radošću dočekuje uspješan ishod operacije spašavanja. A Mark? O njemu saznajemo samo da je snalažljiv i duhovit botaničar koji sadi krumpire na Marsu i želi biti svemirski Iron Man. Ni odmjeren glumački nastup Matta Damona ne olakšava gledatelju poimanje Marka kao stvarne osobe koja je proživljavala agoniju i strah neusporediv s onim zemaljskim. Pitanje je bismo li uopće suosjećali s njime da nije zafrkantskih dnevničkih zapisa, koji o njemu svjedoče kao o simpatičnoj osobi.

Marsovac je pitak i dinamičan film koji se lako konzumira, ali i zaboravlja, zbog (namjerno) neiskorištenog potencijala da bude drukčiji ZF film. Zatočeni astronaut Mark Watney je, za razliku od junakinja Scottova Aliena (SAD/Velika Britanija, 1979) ili Gravitacije (SAD/Velika Britanija, 2013) Alfonsa Cuaróna, sporedni lik u vlastitoj priči, figura preko koje Hollywood ponovno pokazuje da, kad se male američke ruke slože, sve se može (uz malu pomoć kineskih kolega, dakako).

Antonija Zrno

Zanimljivo predjelo umjesto slasnog glavnog jela
Prividan i prigodan angažman
Potres nametnutih bračnih identiteta
Za šaku ejakulata
Bez emocija
Familijarni čin holivudske eksploatacije
Prljav ornament feudalne ere
Déjà vu po mjeri naivnih
Tipično zapadnjačko zamagljivanje stvarnosti

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta