english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2015.
79

24. DANI HRVATSKOG FILMA
(Zagreb, 23-26. travnja 2015)

Štakorska posla

Život s Hermanom H. Rottom, Chintis Lundgren, 2015. (Elu Herman G. Rotiga, 11 min., Chintis Lundgreni Animatsioonstuudio)

Svečano otvorenje 24. dana hrvatskog filma proteklo je u humorističnoj noti za koju su zaslužni voditelji Goran Navojec, Filip Šovagović i njihova glazbena i stand up točka. Kratki animirani film estonske redateljice Chintis Lundgren pod nazivom Život s Hermanom H. Rottom (Elu Herman H. Rotiga, 11 min., Chintis Lundgreni Animatsioonstuudio) nastavio se na ovaj lagani ton i ponudio iznimno dopadljive glavne likove gotovo nepopravljivog hard core crnog štakora i klasično obrazovane bijele mačkice u borbi za pripitomljenje svojeg dlakavog odabranika.


Život s Hermanom H. Rottom, C. Lundgren

Relativno minimalistička animacija spretno uspostavlja ravnotežu između tendencije filma da poopći ljubavni odnos, ali istovremeno je dovoljno fleksibilna da bi na lica (ili njuške) glavnih likova upisala emocije koje gledatelju omogućuju identifikaciju, tj. potpuno uronjavanje u razigranu dinamiku prikazanog. Osnovni sukob ljubavnog para, osim pomoću fizičkog izgleda (jedno ima posve crno krzno, drugo bijelo), presudno je uspostavljen kroz svojevrsni sukob pripadnih im umjetničkih i životnih poetika. Mladi je devijantni štetočina neuredni pijanac opsjednut šahom i death metalom (za koji je zaslužan samoborski bend Krlja), a uporna, uredna mačka prodire u njegov životni prostor i postupno ga civilizira – ali namećući svoj ukus za klasičnu glazbu i slikarstvo i regalske skulpturice antičkog tipa. Nakon prvotne pobune protiv invazije neprijateljske poetike, štakor u konačnici kapitulira i posve usvoji ideologiju reda i poretka koju nameće mačka. Ovo je trenutak njegove propasti. Pripitomljen i poražen, prestaje biti točka otpora u mačkinom civilizacijskom projektu. Ubrzo, ona nađe novog i još problematičnijeg ljubimca i upusti se u sljedeći kolonizatorski pohod.

Glavni problem ovoga filma mogao bi se prepoznati u istim mjestima koja kriju i njegove najbolje strane – humor, prozračnost i jednostavnost. Naime, opisana ljubavna priča u svakome je slučaju predstavljena na svjež i privlačan način, uz mnoštvo duhovitih detalja koji su iz prepune dvorane kina Europa izmamili prave provale smijeha (primjerice, prkosni stav male mačke koja s dva kovčega stoji pred vratima svojeg odabranika zahtijevajući ulaz), ali ovo je i potencijalni problem zato što izostaju mjesta ozbiljne provokacije koja bi razradila ipak pomalo tipični model pristojne djevojke vole zločeste dečke. Međutim, to ne mora biti presudno, posebno zato što je riječ o uspješno zaokruženom filmu koji će u konačnici ipak precizno izolirati elemente jednog međuljudskog odnosa i dobronamjerno mu se nasmijati.  

---

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nagradilo je Život s Hermanom H. Rottom Oktavijanom u kategoriji animiranog filma.

---

Tekst je napisan u sklopu  radionice filmske kritike održane  u okviru 24. DHF, pod mentorskim vodstvom Višnje Vukašinović.

Dinko Štimac

Imamo li pravo očekivati pobunu?
Bosanski, zatvorski vikend blues ili piknik bez roštilja
Vizualno dojmljivo ponovno otkrivanje Zemlje
Ozbiljno shvaćena pohota
Ima li smisla?
Dom, sigurnost, sloboda
Lekcija iz autosabotaže
Veliko E
Gerilski pristup obiteljskoj svakodnevici
Jednostavnost bez banaliziranja

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta