english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2015.
79

24. DANI HRVATSKOG FILMA
(Zagreb, 23-26. travnja 2015)

Lekcija iz autosabotaže

Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji, Dalibor Barić i Tomislav Babić, 2015. (40 min., KKZ)

Uzete posebno, svaka od tradicija na koje se pozivaju Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji (modernistička kontemplativnost, SF moraliziranje, bitnička ekspresivnost) jest rizik (tupila, banalnosti, kiča). Uzete zajedno, međusobno si sabotiraju vrline i podcrtavaju mane.

U svojim uspjelim izdancima, umjetnička djela kontemplacije daju čitatelju/slušatelju/gledatelju/igraču prostor za slobodnu misao doziran s točno onoliko provokacije koliko je potrebno da djelo ne nestane. Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji sa svojom grubom SF ikonografijom i poplavom nasumičnih doskočica guše introspekciju.


Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji, D. Barić i T. Babić

U svojim uspjelim izdancima, djela u kojima je neprijatelj cijeli jedan društveni poredak postaju inspirativne priče o junačkoj borbi empatije i kreativnosti protiv okrutnosti i jednoumlja. Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji sa svojim mrtvim bilom i ciničnom naracijom ne mogu iznaći junaka.

U svojim uspjelim izdancima, umjetnost asocijativnog protoka riječi i ideja omogućava najlucidnije komedije, najbritkije kritike i najdirljivije pjesme. Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji svojim lijenim tempom i tvrdo osuđivačkim tonom ne dopuštaju  rečenicama da rezoniraju kao poezija.

Lekcija iz autosabotaže ali i izazov: pronaći djelo koje ova tri senzibiliteta kombinira u nešto lijepo/moćno. Prepuštam drugima.

---

Veliki žiri DHF-a (redatelj Mladen Đorđević, producentica Vanja Jambrović, filmski kritičar Dragan Jurak) nagradio je Dalibora Barića i Tomislava Babića za najbolji scenarij te Tomislava Babića za najbolje oblikovanje zvuka.

---

Tekst je napisan u sklopu  radionice filmske kritike održane  u okviru 24. DHF, pod mentorskim vodstvom Višnje Vukašinović.

Leonard Jurić

Imamo li pravo očekivati pobunu?
Bosanski, zatvorski vikend blues ili piknik bez roštilja
Vizualno dojmljivo ponovno otkrivanje Zemlje
Ozbiljno shvaćena pohota
Ima li smisla?
Dom, sigurnost, sloboda
Veliko E
Gerilski pristup obiteljskoj svakodnevici
Jednostavnost bez banaliziranja
Štakorska posla

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta