english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2015.
79

24. DANI HRVATSKOG FILMA
(Zagreb, 23-26. travnja 2015)

Bosanski, zatvorski vikend blues ili piknik bez roštilja

Piknik, Jure Pavlović, 2015. (13 min., Sekvenca Production)

Zatvorske priče oduvijek su privlačile pažnju i zanimanje, no rijetke obrade tih tema zadovoljile su umjetničke kriterije, a isto tako i prohtjeve publike. Razrade ove teme u kratkom igranom filmu, naročito uspješne, još su rjeđe.

Kao da je proljeće, vedro vrijeme, gužva na ulicama bosanskog grada, vozač s mobitelom u ruci neuspješno se nastoji probiti kroz gužvu, između dječaka (Emir Mušić) na stražnjem sjedalu i njega nema neke empatije. „Vozim malog“ natuknuo je sugovorniku u mobitel. Vožnja traje, iščekivanje gledatelja prijeti da kulminira, u fokusu je dječak, njegovo lice, bolje reći facijalna ekspresija. Čekanje je nagrađeno dojmljivom scenom birokratskih zavrzlama zatvorskog sustava gdje ljudi uistinu postaju brojevi, a nakon koje dječak posve stupa u prvi plan. Netko od zatvorenika dobacuje njegovom ocu, Safetu (Aleksandar Seksan), „Došo ti mali“, da mali, on je i svom vozaču tek mali, kao da je u cijeloj priči nebitan kotačić. Zatvor je, očito, poluotvorenog tipa, otac i sin šeću zatvorskim krugom, u kadru nema ni čuvara, ni zatvorenika, no tjeskobna atmosfera zatvorskog miljea time je još više izražena i kao da se nožem može rezati. Dječakova psihološka gibanja ovdje dolaze na sam vrhunac, jer su iskazana u bitnijem životnom periodu: pubertetskom odnosu dječaka prema roditelju, možda i jedinom.


Piknik, J. Pavlović

Tišina, tišina je vješto razapeta po cijelom kadru, knedla u grlu je neminovna kada otac i sin ostaju sami, a razgovor se ne može pokrenuti. Šutnju prihvatiti kao govor i nije lako, a u pitanju je netko od najbližih, kojeg možeš vidjeti tek jednom tjedno. Otac prekida šutnju uobičajeno glupim pitanjima na koje dobiva kratke i odsječne odgovore. Kao da se nalazimo u crtanoj groteski objašnjenom podnaslovom bez riječi. Nekakva kaznionica, a sunčan je dan, posjet je ograničen izvan uobičajenog limita, no dvadeset minuta ponekad, samo ponekad, može trajati jako dugo i značiti mnogo.

---

Veliki žiri DHF-a (redatelj Mladen Đorđević, producentica Vanja Jambrović, filmski kritičar Dragan Jurak) Pikniku je dodijelio Grand Prix, a Emir Mušić i Aleksandar Seksan nagrađeni su za najbolje uloge.

---

Tekst je napisan u sklopu  radionice filmske kritike održane  u okviru 24. DHF, pod mentorskim vodstvom Višnje Vukašinović.

Hrvatin Tino Perica

Imamo li pravo očekivati pobunu?
Vizualno dojmljivo ponovno otkrivanje Zemlje
Ozbiljno shvaćena pohota
Ima li smisla?
Dom, sigurnost, sloboda
Lekcija iz autosabotaže
Veliko E
Gerilski pristup obiteljskoj svakodnevici
Jednostavnost bez banaliziranja
Štakorska posla

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta