english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2013.
75

SJEĆANJE NA KRSTU PAPIĆA (1933–2013)

Veljko Bulajić: Zaista je imao što da kaže

Veljko Bulajić: Nikada nisam mogao pomisliti da ću jednoga dana govoriti na ispraćaju mog bliskog rođaka, dragog Kike. Učeći filmski zanat iskazao je jedinstvenu upornost i marljivost. Tako se, kad sam mu tijekom priprema za realizaciju filma Vlak bez voznog reda dao knjigu o filmskoj montaži na talijanskom jeziku, pojavio nedugo iza toga s dvije debele teke u koje je zapisao sve što mu je netko iz te knjige preveo.

Imao je talent za film pa sam ga nakon rada u nekoliko mojih filmova, Vlaku bez voznog reda, Kozari, Skopju, Uzavrelom gradu, pozvao da se nađemo u Kazališnoj kavani. Rekao sam mu: Nemoj više asistirati. Bio sam uvjeren da je jasno definirao svoj pogled na filmsku umjetnost, da je sagledao svoj put i da ima talenta i snage ići tim putem. On je zaista imao što da kaže.

Svojim filmovima postao je značajnim redateljem hrvatske kinematografije, autorom čija će djela ostati kao trajna vrijednost, vrhunski dosezi hrvatskoga filma i umjetnosti. Danas kada ga ispraćamo, možemo mu samo zahvaliti za sve, što je svojim djelom obogatio naš život i našu kulturu.

Opraštam se s poštovanjem i tugom, opraštam se od izuzetnog čovjeka i umjetnika, našeg dragog Kike.

Hvala mu na svemu.

*** ***

Krsto Papić: Vratite naše filmove našoj djeci
Antonio Nuić: Za boljitak kinematografije
Petar Krelja: Dramaturška radionica Corso
Mate Matišić: Partijski funkcionari, prvoborci i novohrvati
Vinko Brešan: Bili smo njegova filmska djeca
Milan Bandić: U službi boljeg i pravednijeg svijeta

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta