english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2011.
71

POVODI

Prostor prisjećanja i sinteze

Uz izložbu „Sve je to film“: eksperimentalni film u Jugoslaviji 1951-1991.
Moderna galerija, Ljubljana, 22. prosinca 2010. – 28. veljače 2011.

Pod znamenitim geslom Tomislava Gotovca „Sve je to film“, u ljubljanskoj Modernoj galeriji održana je od 22. prosinca do 28. veljače izložba Ekeprimentalni film u Jugoslaviji 1951-1991, dosad najiscrpnija restrospektiva alternativnog segmenta jugoslavenske kinematografije, ali i hrvatskog eksperimentalnog filma u jugoslavenskom kontekstu. Uz filmološku, arhivističku i logističku podršku Hrvatskog filmskog saveza te drugih institucija, pojedinaca i grupa s područja bivše Jugoslavije, izložbu je zajednički pripremila kustoska ekipa u sastavu: Bojana Piškur (Moderna galerija), Jurij Meden (slovenski filmski kritičar i urednik časopisa Kino!), Ana Janevski (samostalna kustosica) i Stevan Vuković (povjesničar umjetnosti, Galerija Studentskog kulturnog centra u Beogradu).

Kao što autori navode u uvodu kataloga izložbe, polazište izložbe bio je eksperimentalni film sa svim svojim potencijalima, odnosno „filmovi koji su doveli do obrata u dominantnom filmskom jeziku  i predložili novu i drukčiju tematiku, estetiku i produkcijske paradigme u kulturnom prostoru bivše SFRJ u razdoblju od 1951. do 1991“. Služeći se različitim metodologijama istraživanja, četvoro kustosa došlo je do nekoliko ključnih referentnih točaka za poimanje fenomena eksperimentalnog filma na tom prostoru i u tom vremenu. Osim individualnih autora i neformalnih mreža, njegove su najbitnije sastavnice tadašnji kinoklubovi i kulturni centri koji su, izvan dohvata vladajuće ideologije, omogućili filmska istraživanja i eksperimentiranje u neprofesijskim uvjetima te tako postali produkcijsko uporište alternativnog filma. Drugi jednako važan punkt  bili su festivali eksperimentalnog, odnosno alternativnog filma poput zagrebačkog GEFF-a, beogradskih Alternativa, pulskog MAFAF-a, splitskog Sabora alternativnog filma, novosadske Marčevske osmice), kao prostor međuklupske i indidvidualne razmjene ideja i iskustava. Izložba je obuhvatila i produkciju koja je nastajala i izvan tog konteksta, samostalno, u profesionalnom okviru ili unutar šire umjetničke (galerijsko-likovnjačke) prakse, a osvrnula se i na ideje-vodilje eksperimentalnih pokreta na području bivše Jugoslavije, kao što su to u hrvatskom kontekstu bile Pansinijeva ideja „anti-filma“ i Martinčeva „čistog filma“.

Don Kihot, V. Kristl Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk, K. Aćimović

Dakako, glavni eksponati na izložbi „Sve je film“ filmovi su hrvatskih, slovenskih, srbijanskih i bosanskohercegovačkih autora, predstavljeni u izdvojenim generacijskim ili problemskim slotovima, autorskim ciklusima  i pojedinačno. Neki naslovi nisu preživjeli u cijelosti, ali je dosta onih koji su, godinama zaboravljeni i „izgubljeni“, do izložbe odležali na tavanima,  pod krevetima  ili na ormarima privatnih stanova, da bi tek danas ponovno izašli pred javnost. Mnogi naslovi, kao i opusi njihovih autora relativno su dobro poznati, uredno arhivirani i restaurirani te valorizirani proteklih desetljeća. U tom pogledu hrvatska eksperimentalna baština, najvećim dijelom pod skrbništvom Hrvatskog filmskog saveza, stoji najbolje, premda nije i autorski najbrojnija, a predstavljaju je autorski opusi Pansinija, Martinca, Gotovca, Peteka, Galete, Faktora i Stilinovića. Od respektabilne reprezentacije srbijanskih autora predvođenih ranim Makavejevom, Šijanom, Lazarom Stojanovićem i Pavlovićem, kuriozitetnije je možda ponovno osvijetljeno djelo rano preminulog BIH-autora Ivice Matića, kao i ponovno otkrivena i okupljena slovenska alternativna scena predstavljena filmovima Nuše Dragan, Karpa Godine, Davorina Marca, Vaska Pregelja, Francija Slaka, Vinka Rozmana, OHO i OM produkcije. I profesionalna produkcije zagrebačkog Filmskog autorskog studija (FAS), koji je potkraj 1960-ih u okviru ondašnjeg Kino saveza Hrvatske pokrenuo Kruno Heidler, pripada tom manje vidljivom dijelu eksperimentalne prošlosti, a Ljubljani je predstavljena posebnom projekcijom izabranih filmova Martinca, Zafranovića, Tadića i Grlića. 

I'M MAD, I. Martinac Ivica

Filmovi,  dakako, nisu jedini tragovi prošlosti koju ova multimedijska izložba rekreira. Arhivska prašina za ovu je prigodu pobrisana i s festivalskih plakata, programa i diploma, s biltena i filmskih časopisa, sa sačuvanih scenarija i knjiga snimanja, s fotografija i drugih artefakata koji svjedoče o vremenu intenzivnog promišljanja filmskog medija i kreativne  komunikacije na južnoslavenskom prostoru. A Moderna galerija s brojnim popratnim programima, od kojih je osobito zanimljiv bio simpozij „Pet pogleda na eksperimentalni film“, živjela je protekla dva mjeseca kao prostor sjećanja, sinteze i ponovnog susreta filmskih istraživača.        

PLAVI JAHAČ, T. Gotovac SCUSA SIGNORINA, M. Pansini

Diana Nenadić

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta