english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

POVODI

ANIMACIJA SE VRATILA U LUCCU

Lucca Animaton, 22 – 26. travnja 2008.

Do kraja osamdesetih, toskanski grad Lucca bio je poznat kao godišnje sastajalište filmskih animatora i strip-crtača, no od 1990. festival je ograničen samo na strip. Ove godine organizatori su odlučili vratiti animaciju u grad, tako da se u proljetnom terminu nastavlja Lucca Animation, a u jesenskom Lucca Comics, sa željom da festival postane vodeći festival animacije u Italiji.

Za prvo izdanje izabrali su shemu koja ne može promašiti: konkurenciju animiranih filmova visoko nagrađivanh na svjetskim festivalima posljednjih godina. Zato je to bio jedinstven festival bez ispodprosječnih djela. Od 22. do 26. travnja nizali su se u konkurenciji filmovi kojima se ne bi mogla dati niža ocjena od trojke.

Međunarodni žiri za kratkometražni film – Giannalberto Bendazzi, filmski kritičar i povjesničar (Italija), Borivoj Dovniković Bordo, autor (Hrvatska), Aleksandra Korejwo, autor (Poljska), Mati Kütt, autor (Estonija) i Antonio Possenti, slikar (Italija) – odredio je tri “filma nad filmovima” za nagrade, ovim redosljedom:

  • 1. OTAC I KĆI Michaela Dudoka de Vitta (Nizozemska, 2000.)
  • 2. PETRICA I VUK Suzie Templeton (Velika Britanija, 2003.)
  • 3. SESTRE PEARCE Luisa Cooka (Velika Britanija, 2007.)

Nagrada Umjetničkog vijeća festivala za najbolji dugometražni film:
AZUR I ASMAR Michaela Ocelota (Francuska, 2003.)
Nagrada Studentskog žirija:
HARVIE KRAMPET Adama Eliota (Australija, 2003.)
Nagrada publike:
DANSKI PJESNIK Torill Kove (Norveška, 2006.)

U najužem izboru našlo se još nekoliko filmova: SNOVI I ŽELJE Joanne Quinn, RYAN Chrisa Landretha, FAST FILM Virgila Widricha, STARAC I MORE Aleksandra Petrova, WHEN THE DAY BREAKS Amande Forbis i Wendy Tilby.

Žiri festivala u Lucci

Pored filmova u konkurenciji za nagrade, prikazan je niz vrijednih programa: glazba i animacija, velika retrospektiva i izložba estonske animacije, nova britanska animacija, retrospektiva i radionica Poljakinje Aleksandre Korejwo, retrospektiva filmova i izložba likovnih radova mladog talijanskog autora Gianluigija Toccafonda, sjećanja na filmove i život Maxa Massimino-Garniera, Italija, te program velikana američke animacije Texa Averyja.

Pod velikim šatorom na Piazzi Napoleone, gdje je bila recepcija Festivala, djelovale su prodajne izložbe filmskih knjiga i CD-a na temu animacije, a tu su održani i razgovori s prisutnim autorima, kao i proglašenje nagrada. Projekcije su se održavale u dva kina, što je sve, zajedno s hotelima i restoranima, bilo unutar gradskih povijesnih zidina.

Prvi (obnovljeni) festival animacije LUCCA ’08 bio je uspješan, u prvom redu zbog kvalitetnog programa, no izostala je domaća publika. Treba vjerovati da će na sljedećem festivalu, kada u konkurenciji bude recentna svjetska produkcija animiranih filmova, entuzijastični i kompetentni organizatori riješiti i taj problem.

 

Borivoj Dovniković - Bordo

PFF: TVORNICA VIZUALNE KULTURE
Danska iskustva, hrvatska ignorancija
MISLITI (ŽIVJETI?) FILM
Super fest – uspješna simbioza glazbe i filma
Animirani Persepolis u kinodistribuciji

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta