english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

FESTIVALI I REVIJE

ANIMAFEST - više od 500 filmova sa svih kontinenata

Neka nikoga ne uplaši brojka filma iz naslova, ali uistinu je tako. Ovogodišnje (18. po redu) izdanje Animafesta, koje će se održati u Zagrebu od 31. svibnja do 5. lipnja, nudi i više nego bogat program. Kaže se da nije sve u kvantiteti, već u kvaliteti, ali mislim da će i najizbirljiviji filmofilm u ovom moru animacije naći nešto za sebe. Tako će u tih šest dana vrata kinodvorane Europe, Griča i Centrala biti otvorene gotovo neprekidno, a uza sve to prvi put nakon dugo dugo vremena Zagreb će na raspolaganju imati i kino pod otvorenim nebom – odnosno dvorište Gliptoteke HAZU, jedno od najljepših dvorišta u gradu. A da vam put kroz 118(!) projekcija bude lakši, nadam se da će vam od pomoći biti ovaj mali vodič.

Fantastična odiseja doktora Zodiaka Matije Pisačića

NATJECATELJSKI PROGRAM

Natjecateljski program dijeli se na tri jednakopravna potprograma: Veliko natjecanje, Studentsko natjecanje i Natjecanje filmova za djecu.

a) Veliko Natjecanje

94 filma sa svih kontinenata (izuzev Artika i Antartika – ali pingvini još ne znaju animirati). Dakle, ono najbolje što svjetska animacija trenutačno može ponuditi. Uz ovakvu kvalitetu selekcijska komisija definitivno nije imala lak posao. Svaka im čast!

b) Studentsko natjecanje

Od mnoštva prijavljenih filmova, samo 79 našlo se među odabranima – bogat pladanj studentske animacije iz svih dijelova svijeta. Oni animaciju još uče, ali nimalo ne zaostaju za ‘velikim’ animatorima. Ne vjerujete? Postoji 79 načina da se uvjerite.

c) Natjecanje filmova za djecu

Djeca su, kažu najbolja publika. Upravo zato i ne čudi što je jedna programska cjelina namijenjena upravo njima – najmlađim filmofilima. Stoga, djeco, što čekate? Mame i tate za ruke i pravac Animafest – krenimo zajedno na animirani put oko svijeta!

PANORAMSKI PROGRAM

114 filmova kojima je ‘ponestalo snage’ u samu ‘finišu’. Riječ je, naime o animiranim minijaturama koje se nisu našle u natjecateljskom programu, ali ih je svakako vrijedno (i potrebno!) vidjeti. Kategorije su analogne onim natjecateljskima izuzev ‘filmova za djecu’ – oni su svoje mjesto prepustili hrvatskoj selekciji. Ne preostaje vam dakle ništa drugo nego sjesti i uživati u panoramskom pogledu na animirani svijet!

POPRATNI FILMSKI PROGRAM


a) Moja Afrika

S najstarijega kontinenta stiže nam posebna filmska poslastica – ponajbolji animirani filmovi u izboru Monice Blanc Gomez. Tu se posebno ističu supsaharski film te djela Mooustaphea Alassanea (inače člana žirija ovogodišnjega Velikog natjecanja), koja su hrvatskoj publici još poprilična nepoznanica. Vrijeme je da se i ta greška ispravi, pa je program Moja Afrika upravo idealna prilika za to. Jer na izlasku iz kina, uistinu ćete Afriku shvaćati ‘svojom’.
Isto tako, Afrika se u ovom slučaju uistinu pobrinula za cijelu obitelj, tako da je za najmlađe filmoljupce, one predškolskog uzrasta, pripremljen i poseban program – Afrika Kids.

b) Žene u animaciji

Kako mu i samo ime kaže, program Žene u animaciji donosi nam animirana remek-djela nježnijega spola, koja su svakako zavrijedila mnogo više pažnje nego što im se posvećuje. Tako se tu nalaze dva programa nastala po izboru velikanke Joanne Quinn, dobitnice Grand Prixa Animafesta 2006. i ovogodišnje predsjednice žirija Velikog natjecanja. Riječ je o filmovima koji su najviše utjecali upravo na njezino stvaralaštvo (između redaka: filmovi koji su stvorili genijalku na području animacije).
Mjesto pod suncem našle su i hrvatske animatorice i to u sklopu projekcije posvećene nacionalnim junakinjama animiranog filma.
U delicije animirane kuhinje pripada i Animafestov povijesni pregled, odnosno filmovi poznatih svjetskih animatorica nastalih u razdoblju od 1933. do 1992. – a kao šlag na vrhu torte baš u okviru tog programa posebna je projekcija uz klavirsku pratnju prvoga dugometražnog animiranog filma u povijesti Avanture princa Ahmeda iz 1926, koji je, gle čuda, ženskih ruku djelo – rad autorice Lotte Reiniger.

c) Anima Docs

Da se filmske tehnike i žanrovi itekako mogu međusobno preklapati, najbolje se može zapaziti upravo u programu animiranih dokumentaraca – sve popularnijoj hibridnoj formi. Još kad se tomu pridoda činjenica da to nije hir modernih filmskih kretanja, nego da prvi pokušaji animirano-dokumentarnih ekpserimenata sežu u početak 20. stoljeća, stvar postaje još zanimljivija. Tako se u ovom programu, nastalu pod patronatom velikana među ‘žanrovskim’ festivalima – IDFA-om (International Documentray Festival Amsterdam) i Haff-om (Holland Animation Film Festival), mogu naći filmovi u rasponu od antinjemačkoga propagandnog filma iz davne nam 1916. (!), pa sve do dobitnika Oscara iz 2004. Sve u svemu – šaroliko društvo u još šarolikijem žanru!

d) Svjetski klasici

Program Svjetski klasici donosi nam ne šlag na vrhu animirane torte, nego trešnju na vrhu tog šlaga! Riječ je o filmovima koji pripadaju kremi kako hrvatske, tako i svjetske produkcije. Tu se posebno ističu animirana djelca po izboru Clare Kitson, dobitnice Animafestove nagrade za doprinos animaciji 2008, čiju vrijednost dodatno potkrepljuje činjenica da su se svi ti filmovi našli i u izboru 100 filmova za stoljeće animacije Annecy Festivala. Jednako tako, sve ljubitelje hrvatske animacije zasigurno će oduševiti serijal o njezinoj povijesti pod naslovom Hrvatska animacija 1958–1959, kao i restaurirane kopije iz arhiva Hrvatske kinoteke. No ‘svjetski klasici’, ne bi bili ni svjetski, a još manje klasici, da se među njima nije našao in memoriam posvećen petorici nedavno preminulih autora. Ostaje vam samo da uživate.

e) Majstori/ce animacije

Za sva animatorska osjetila poseban doživljaj svakako je program u koji pripadaju doajeni svjetske animacije. Prva je od majstorica animiranog obrta Joanne Quinn, predsjednica žirija ovogodišnjega Velikog natjecanja, čije crtačke vještine i prepoznatljivi humor definitivno ne mogu proći nezapaženo. U prilog tomu govori i devedesetak nagrada žirija, nekoliko Emmya, Bafti i dvostruka nominacija za Oscara. Je li potrebno išta dodati?
Druga, ali ne i manje važna majstorica, jest Caroline Leaf, također članica žirija ovogodišnjeg Velikog natjecanja, dobitnica Animafestove nagrade za životno djelo 1996. Američka animatorica posebno je poznata po radovima nastalim tehnikom animacije u pijesku, kao i rezbarenjem po emulziji. Ima li boljeg načina da razmazite vlastite oči?
Među predstavnicima jačega spola nalazimo pak Priita Pärna i Igora Kovaljova. Priit pripada među najveće karikaturiste današnjice, kao i najpoznatije filmske autore na cijelom Baltiku. Dvaput je osvajao Grand Prix na Animafestu i razvio je jedinstven stil, svjetski poznat kao ‘groteskni realizam’. Satirični crteži kojima se na duhovit način propituju univerzalna pitanja čovjeka i svijeta zasigurno će oduševiti kako manje zahtejvnu publiku, tako i istančan ukus animacijskih stručnjaka.
Igor Kovaljov također je član Velikoga žirija ovogodišnjeg Animafesta, čija će nam retrospektiva dati priliku da osjetimo čuveni ‘okus’ ruske animacije. Igor je, naime, suosnivač moskovske škole animacije Pilot, a trenutačno radi u studiju Klasky Csupo u Hollywoodu.
Pravi animirani praznik za sva osjetila.

f) Izbor najbolje poljske animacije 1997 – 2007.

Poljska animacija apsolutni je must-watch ove sezone! Ne čekajte ni časa jer ponajbolji filmići iz bogate poljske animirane kuhinje servirani su upravo na Animafestovu tanjuru – sve to u suradnji s Poljskom ambasadom i Festivalom autorskih animiranih filmova iz Krakova. Dobar tek – pardon, ugodno gledanje!

g) Animafest Specials

Ako ste mislili da s Poljacima stvar završava, prevarili ste se. Tu je i program Animafest Specials. On nam nudi filmiće za koje je Animafestov organizacijski tim, bez obzira na selekcijsku komisiju, smatrao da ih u svakom slučaju vrijedi pogledati – tako da je to doslovno ‘Animafestov izbor’!

Od sama festivala dijele nas još tri tjedna – sasvim dovoljno da ispunite svoju filmsku križaljku i u uzburkanom animiranom moru ulovite željenu ribu!

Marija Ratković

7. RAF: dobre vibre iz Griča
SVE O RAF-u 2008.
Program Kids&Teens – veliki svijet u malim glavama!
Fešta animacije u srcu metropole!
Novosti na filmskoj karti Mediterana

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta