english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2008.
61

POVODI

Super fest – uspješna simbioza glazbe i filma

Nakon otvaranja potkraj prvog mjeseca, Kino Europa i dalje publiku mazi i više nego zanimljivim programom. Tako se u organizaciji Stelle Artois od četvrtka 17. travnja do subote 17. svibnja u najljepšoj zagrebačkoj kinodvorani održava Super super fest. No, što je to toliko super na Super super festu? Upravo taj odličan suživot glazbene i filmske umjetnosti, dočaran ne holivudskim blockbusterima već 'malim', na neki način ‘nezavisnijim’ filmovima. Tako su Bob Dylan u šest različitih glumačkih transformacija i poljubac Nore Jones i Judea Lawa samo neke od delicija za sva gledateljska osjetila, a pogotova ona ‘vidna’ i ‘slušna’.

Noći boje borovnice, Wong Kar-wai

U sklopu ovog ‘super programa’ našla su se četiri filma: dva cjelovečernja igrana i dva dokumentarna – dobar izbor za različite ukuse. Jedan od publici vjerojatno najzanimljivijih je onaj Nema me, redatelja Todda Haynesa, koji je pretpremijerno bio prikazan na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu. Neobično je za današnje prilike da su ulaznice za tu projekciju prodavane i na ‘crnom tržištu’, što zapravo i nije čudno s obzirom da se film fokusira na život jedne od najvećih glazbenih legendi, Boba Dylana, kojeg utjelovljuje čak šest glumaca i glumica(!): Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Ben Whishaw i nedavno preminuli Heath Ledger (kojemu je to posljednji snimljeni film). Cate Blanchett je pak za svoju ulogu osvojila Zlatni globus, nagradu na prošlogodišnjoj Mostri, a bila je i nominirana za Oscara. Mnogi se kritičari slažu u tvrdnji da se glumica bolje snašla s Dylanom nego s ulogom kraljice Elizabete I, u drugom njezinu ovogodišnjem hit-filmu. U svakom slučaju upravo ideja o šest glumaca ‘nosi’ film.

Block party, Michel Gondry

Drugi na rasporedu najnoviji je igrani film kultnog kineskoga redatelja Wong Kar Waija Noći boje borovnice s neodoljivom Norom Jones (poznatom pjevačicom kojoj je to prva uloga), Natalie Portman, Jude Lawom i Rachel Weisz u glavnim ulogama. Riječ je o tipičnom filmu ceste, one američke u doslovnom smislu, koji se fokusira na čuveni američki san. Kao i u slučaju filma Nema me i ovdje ključ uspjeha leži u glumačkom izboru, gdje je neobičan izbor pjevačke zvjezde Nore Jones neodoljivi začin čitavom filmu.

Uz ta dva igrana filma na programu su se našla i dva dokumentarca. Prvi od njih je Začepi i pjevaj ženskoga dvojca Barbare Kopple i Cecilije Peck – uistinu prava poslastica za sve ljubitelje planetarno popularne američke country-skupine Dixie Chicks, koji su mnogi usporedili s Mooreovim Fahrenheitom 911, jer na sličan način propitkuje američku političku javnost s veoma jasnom porukom “Pričajte u svoja četiri zida, šapućite ili derite se, uostalom kako vam volja, no ne izlazite u javnost...” jer vam inače ‘ne gine’ medijski linč.

I za kraj, tu je Block Party oskarovca Michaela Gondrya, inače jednog od uglednijih autora glazbenih spotova, koji nas uvodi u svijet američkih stand up-komičara, i to na jedan od njihovih velikih kvartovskih tuluma, koji su i više nego jedinstveni doživljaji. Uostalom, nastupi imena poput Lauryn Hill, Mos Def, Eryka Badu, Kanye West, The Fugees i The Roots govore sami za sebe.

 

Marija Ratković

PFF: TVORNICA VIZUALNE KULTURE
Danska iskustva, hrvatska ignorancija
MISLITI (ŽIVJETI?) FILM
Animirani Persepolis u kinodistribuciji
ANIMACIJA SE VRATILA U LUCCU

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta